AMSTERDAM - Levi Leipheimer heeft zondag de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. De 37-jarige Amerikaan van RadioShack reed Damiano Cunego uit de leiderstrui tijdens de afsluitende tijdrit.

Leipheimer begon de chronorace van 32 kilometer rond Schaffhausen als vierde met een achterstand van 1.59 minuut op Cunego.

Kilometer per kilometer maakte de voormalig renner van Rabobank terrein goed op de top drie: Cunego, Steven Kruijswijk en Frank Schleck. De Italiaan kwam uiteindelijk vier seconden tekort.

De tijdrit werd gewonnen door Fabian Cancellara. De Zwitser van Leopard bleef Andreas Klöden en Leipheimer respectievelijk negen en dertien seconden voor.

Kruijswijk derde

Kruijswijk eindigt als derde in het klassement, op 1.02. De renner van Rabobank blijft Jakob Fuglsang acht seconden voor. Bauke Mollema finisht als vijfde op 2.05 van Leipheimer. Laurens ten Dam legt beslag op de achtste plaats, op 3.11 van de eindwinnaar.

Leipheimer is de eerste Amerikaanse winnaar van de Ronde van Zwitserland sinds Lance Armstrong in 2001.

De Ronde van Zwitserland was de laatste belangrijke voorbereidingskoers in de aanloop naar de Ronde van Frankrijk. Die gaat op zaterdag 2 juli van start in de Vendée.