SCHAFFHAUSEN - Peter Sagan heeft voor de tweede keer toegeslagen in de Ronde van Zwitserland. De Slowaak uit de Italiaanse ploeg Liquigas won zaterdag de achtste etappe.

Na 167,3 kilometer tussen Trübach en Schaffhausen was Sagan de sterkste sprinter van een selecte groep van zo'n 25 coureurs.

De Italiaan Damiano Cunego blijft het algemeen klassement aanvoeren. Sagan won eerder de derde rit.

Mollema

Bauke Mollema verspeelde een mooie eindklassering.

De Nederlander uit de Rabobankploeg zat door een lekke band niet in de eerste groep en tuimelde van de tweede naar de vijfde plaats in het algemeen klassement.

Mollema verloor in de rit een kleine 50 seconden, vooral omdat de renners van Leopard Trek (de broertjes Schleck) gas gaven op het moment dat Mollema met pech te maken kreeg.

Zijn tweede plaats in het algemeen klassement werd overgenomen door ploeggenoot Steven Kruijswijk, die 1.36 achterstand heeft op Cunego.

'Ongelooflijk'

''Ongelooflijk dat Leopard zo hard ging fietsen toen ik niet meer in de eerste groep zat'', foeterde Mollema.

De Rabo's zullen het voorval niet vergeten. De formatie baalde duidelijk.

Mollema kreeg nog wel snel een wiel van Pieter Weening en steun van enkele ploeggenoten in zijn inhaalrace, maar het gat met de groep favorieten werd niet meer dicht gereden.

Zware finale

De finale met twee hellingen was te zwaar voor sprinters als Mark Cavendish en André Greipel.

Ook Tom Boonen overleefde de bulten niet in de voorste groep.

De 21-jarige Sagan, een groot talent met inhoud, hield zich wel staande en was in de sprint wederom de snelste.

Tijdrit

Zondag eindigt de Ronde van Zwitserland met een tijdrit over 32 kilometer. Normaal gesproken is dat een klusje voor de Zwitser Fabian Cancellara.

De vraag is of Cunego zijn leidende positie kan behouden. ''Ik ben in goede vorm en heb een redelijke marge'', stelde de Italiaan na de etappe vergenoegd vast.

''Het is aan de concurrentie om te proberen me van die eerste plaats te verdringen.''