LA GILEPPE - Philippe Gilbert heeft zaterdag toegeslagen in de Ster ZLM Toer. De Belg van Omega Pharma-Lotto won de vierde etappe van Verviers naar La Gileppe.

Gilbert kreeg door de zege in de koninginnenrit ook de eerste plaats in het algemeen klassement ook de leiderstrui om de schouders.

Gilbert zat mee in een ontsnapping van zeven renners.

Ook Nederlands kampioen Niki Terpstra was daarin vertegenwoordigd. In de slotklim naar de streep moest hij Gilbert laten gaan. Terpstra finishte op korte afstand als tweede.

Zondag eindigt de Ster ZLM Toer met een vlakke rit over 191 kilometer met start en aankomst in Etten-Leur.

Ontsnapping

Gilbert, eerste op de wereldranglijst, was dé renner van het voorseizoen. Hij was onklopbaar in de Waalse klassiekers en de Amstel Gold Race.

Aan het stuwmeer van La Gileppe bewees hij dat het met zijn vorm voor de Tour ook goed zit.

Bij de beslissende ontsnapping zaten naast de Belg en Terpstra ook de Nederlanders Johnny Hoogerland en Joost van Leijen. Hoogerland (Vacansoleil-DCM) was de hele dag actief.

Eigen publiek

Voor eigen publiek liet Gilbert zich echter niet verrassen. ''Hier wonen mijn familie en mijn fans'', stelde hij al in de aanloop naar de rit op zaterdag.

Terpstra moest een seconde toegeven. In het algemeen klassement volgt hij de Belgische nummer één ook op één seconde.

Rabobank

De Raboploeg zag de kansen op de eindzege verdampen.

De ploeg van Nico Verhoeven verloor Jos van Emden en Graeme Brown door maag- en darmklachten, terwijl Bram Tankink en Sebastian Langeveld ook niet fit aan de start stonden.

''Tot vandaag hadden we nog redelijk goede hoop met Tankink in het klassement. Maar toen hij zich ziek meldde, wisten we al genoeg'', zei Verhoeven op de Rabosite.