AMSTERDAM - De ethische commissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is een onderzoek gestart naar João Havelange. Dat meldt een woordvoerder aan dagblad The Guardian.

De 95-jarige Braziliaan zou in 1997 een miljoen dollar hebben ontvangen van een voormalige marketingpartner van de FIFA. IOC-lid Havelange was van 1974 tot 1998 preses van de wereldvoetbalbond.

Omdat de voetbalbond weigert zelf een onderzoek te starten naar zijn oud-preses, heeft het IOC het heft in eigen handen genomen. "In principe doen we gewoon ons werk", aldus het IOC in de Britse krant.

"We zullen altijd ieder bewijs van corruptie tegen IOC-leden onderzoeken." De olympische bond was zelf slachtoffer van fraude bij de toewijzing van de Olympische Winterspelen van 2002.

Blatter

"Het onderzoek loopt al sinds Kerstmis vorig jaar", tekent The Guardian op. "Het IOC heeft documenten ontvangen van de BBC en is bezig de authenticiteit van de stukken te verifiëren." Sepp Blatter, die tussen 1981 en 1998 nauw samenwerkte met Havelange, zou op de hoogte zijn van het nieuws. De Braziliaan steunde Blatter in diens campagne voor zijn opvolging.

De zaak kwam aan het rollen vanwege het BBC-programma 'Panorama'. Sinds december werden al vier leden van het uitvoerend comité van de FIFA geschorst wegens corruptie. Deze onderzoeken werden echter uitgevoed door de FIFA zelf.