AMSTERDAM - De Italiaanse wielerfederatie FCI heeft besloten om alle renners uit eigen land met een bewezen dopingverleden te weren van het nationale kampioenschap en het wereldkampioenschap op de weg.

Dit betekent dat een aantal grote Italiaanse wielernamen, waaronder Alessandro Petacchi niet mag uitkomen voor hun land op het WK in Kopenhagen in september. Petacchi behoorde door de karakteristiek van het parcours in de Deense hoofdstad juist tot een van de grote favorieten.

Naast het in 2007 op salbutamol betrapte sprintkanon zijn Ivan Basso, Danilo Di Luca, Stefano Garzelli en Michele Scarponi uitgesloten van deelname aan toekomstige WK's vanwege hun eerdere greep naar verboden middelen.

In eerste instantie zou de FCI alleen renners die na 1 augustus 2008 tegen de lamp liepen weren, maar president Renato di Rocco meldt zaterdag aan Gazzetta dello Sport dat dat niet het geval is. "Er is geen limiet", stelt de Italiaan.

Harde maatregel

"Het is een harde maatregel", laat Paolo Bettini, manager van de Italiaanse nationale ploeg, weten. "Ik ga een paar belangrijke mannen missen. Maar ik accepteer de regel. Het betekent dat ik me nog meer ga richten op de beloftevolle jeugd die we hebben."

La Gazzetta dello Sport meldt dat Di Luca de maatregel wil gaan aanvechten om zo volgende week zaterdag uit te kunnen komen op het nationaal kampioenschap in Aci Catena. Di Luca testte in 2009 positief op het gebruik van CERA en keerde dit seizoen terug bij de wielerploeg Katoesja.

KNWU

De Nederlandse wielerunie KNWU heeft een zelfde maatregel in voorbereiding. Sportief directeur Thorwald Veneberg heeft een voorstel bij het hoofdbestuur ingediend.

Dit zou beteken dat de voor dopinggebruik veroordeelde Thomas Dekker nooit meer in actie zal komen op een WK op de weg.