AMSTERDAM - De Belg Thomas de Gendt heeft Vacansoleil vrijdag een aansprekende zege bezorgd in de Ronde van Zwitserland. 

De renner van Vacansoleil was op zo'n 25 kilometer van de finish weggesprongen uit een kopgroep en hield stand op de slotklim.

De Gendt had in het Oostenrijkse Serfaus 35 seconden voorsprong op de Luxemburger Andy Schleck, die als tweede over de finish kwam. De Spanjaard Jose Joaquin Rojas eindigde als derde.

Cunego

De Italiaan Damiano Cunego behield de leiding in het algemeen klassement. Bauke Mollema en Steven Kruijswijk, die donderdag de zesde etappe won, handhaafden zich op de plaatsen twee en drie, met respectievelijk 1.23 en 1.36 minuten achterstand.

De 24-jarige Belg, bezig aan zijn eerste seizoen bij Vacansoleil, won eerder dit jaar al etappes in Parijs-Nice en het Circuit de Lorraine.

Voor de Nederlandse wielerploeg was het de tweede ritzege in drie dagen. De Sloveen Borut Bozic won woensdag de vijfde etappe van de Ronde van Zwitserland.

Schleck

De Gendt was na cols van de buitencategorie en 2e categorie gedemarreerd uit een kopgroep van 17 man. Hij kreeg Schleck achter zich aan, maar de kopman van Leopard-Trek kon De Gendt niet meer achterhalen.

''Ik vreesde dat Schleck me nog zou terugpakken. Ik heb alles gegeven, telde kilometer voor kilometer af. Ik ben heel gelukkig dat het gelukt is'', aldus De Gendt.

Cunego kwam in gezelschap van de andere belangrijke klassementsrenners op 4.37 over de finish. Op de slotklim moest de Italiaan wel een aantal aanvaller pareren, onder meer van Kruijswijk en Frank Schleck, maar Cunego hield betrekkelijk eenvoudig stand.

Passen

Laurens ten Dam moest op de slotklim wel passen. De Raborenner verloor driekwart minuut en zakte daardoor van de 6e naar de 8e plaats in het algemeen klassement.

Zaterdag staat een relatief vlakke etappe op het programma. De beslissing in de etappekoers valt waarschijnlijk zondag tijdens de individuele tijdrit over 32,1 kilometer rondom Schaffhausen.