ZEIST - De KNVB is slecht te spreken over de manier waarop de wereldvoetbalbond FIFA de bidprocedures voor het WK 2018 en 2022 heeft afgehandeld.

''Tot op de dag van vandaag gissen wij waarom we het niet zijn geworden'', zegt Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, vrijdag in de Volkskrant.

Het hoofdbestuur van de FIFA gunde begin december Rusland het WK 2018. Nederland en België hadden zich gezamenlijk voor dat toernooi kandidaat gesteld.

''Gelet op de investeringen van regeringen en andere partijen, heeft de FIFA de plicht om uit te leggen hoe een keuze tot stand is gekomen'', betoogt Van Oostveen. ''We moeten aan de overheid kunnen uitleggen waarom een keuze is gemaakt. Wij vragen immers steun aan die overheid.''

Helder

Van Oostveen pleit in de Volkskrant voor veel meer duidelijkheid in de bidprocedure. "Alle criteria moeten vooraf helder zijn, op objectieve gronden. Als je commerciële opbrengsten belangrijk vindt, geef je die een wegingsfactor 2 of 3. Als de criteria helder zijn, kan een bond in overleg met de overheid besluiten wel of niet mee te doen aan de bieding."

De directeur betaald voetbal verdedigde de steun van de KNVB aan de huidige FIFA-voorzitter Sepp Blatter tijdens de presidentsverkiezing. "Het imago van de FIFA is hartstikke slecht. Dat weet iedereen. Ik snap de verontwaardiging, maar je moet ook realistisch zijn. Er viel niet veel te kiezen. Blatter was de enige kandidaat."

Onafhankelijker

"Dan komt het aan op strategie. We wilden bereiken dat de ethische commissie van de FIFA onafhankelijker werd, dat er gedegen onderzoek zou komen naar vermeende corruptieschandalen en dat je een onafhankelijke commissie laat kijken naar de structuur."

Van Oostveen: "We hebben serieus overwogen een proteststem in te dienen, omdat we niet wisten of ons wensenpakket werd ingewilligd. Dat was onze inzet. Maar je moet ook kunnen luisteren en je laten overtuigen, met de kritische kanttekening dat zien, geloven is. Dus we blijven de ontwikkelingen volgen."