ZEIST - Landskampioen Ajax opent de competitie in de eredivisie op zondag 7 augustus met een uitwedstrijd tegen De Graafschap.

FC Twente, dat vorig jaar in de laatste wedstrijd de titel aan de Amsterdamse club verspeelde, begint diezelfde dag met een uitduel bij NAC Breda. PSV speelt ook uit, tegen AZ.

Dat staat in het vrijdag naar buiten gebrachte competitieprogramma van de KNVB. Het betreft nog een concept. De bond bespreekt vrijdagmiddag het schema met de betaaldvoetbalclubs en afgevaardigden van gemeenten en politie.

Derby

De eerste competitiewedstrijd is al op vrijdag 5 augustus. Het is meteen een derby. Excelsior uit Rotterdam ontvangt in eigen huis Feyenoord.

De andere duels in de eerste speelronde zijn VVV-Venlo-FC Utrecht, SC Heerenveen-NEC, RKC Waalwijk-Heracles Almelo, Roda JC-FC Groningen en ADO Den Haag-Vitesse.

Op dezelfde dag trapt de Jupiler League af, een primeur in het hedendaagse profvoetbal in Nederland. Om de focus op het nationale competitievoetbal niet te laten verwateren, zijn op vrijdagavonden met interlands van Oranje geen wedstrijden in de Jupiler League meer vastgesteld.

De opwarmer voor de competitie is op zaterdag 30 juli, wanneer in de Arena kampioen Ajax en bekerwinnaar FC Twente strijden om de Johan Cruijff Schaal.

Klassieker

In de competitie komen de clubs elkaar op zaterdag 24 september voor het eerst tegen, eveneens in de Arena. Een week eerder ontvangt PSV de Amsterdammers.

De traditionele klassiekers tussen Ajax en Feyenoord zijn op zondag 23 oktober in Amsterdam en op zondag 29 januari in Rotterdam.

De laatste speelronde voor de winterstop wordt in het weekend van 16, 17 en 18 december afgewerkt. In het nieuwe jaar treden de ploegen uit de eerste divisie voor het eerst aan op vrijdag 13 januari.

Een week later wordt de competitie in de eredivisie hervat. Die competitie loopt door tot en met zondag 6 mei. Het slotakkoord van de Jupiler League klinkt op vrijdag 27 april.

De laatste play-offduels om promotie/degradatie en om Europees voetbal worden op zondag 20 mei gespeeld. Dankzij de internationale resultaten van de Nederlandse ploegen in de afgelopen seizoenen, zijn in de eredivisie weer zes in plaats van vijf Europese tickets te verdienen.

Data topwedstrijden
18 september: PSV-Ajax; 24 september: Ajax-FC Twente; 23 oktober: Ajax-Feyenoord; 29 oktober: FC Twente-PSV; 4 december: Feyenoord-PSV; 18 december: Feyenoord-FC Twente; 29 januari: Feyenoord-Ajax; 26 februari: PSV-Feyenoord; 4 maart: PSV-FC Twente; 18 maart: FC Twente-Feyenoord; 25 maart: Ajax-PSV; 29 april: FC Twente-Ajax