AMSTERDAM - De finale van de Europa League wordt in 2013 gespeeld in de Amsterdam Arena. Dat heeft de Europese voetbalbond Uefa donderdag bekendgemaakt.

De KNVB had de Arena voorgedragen omdat het stadion de komende jaren grootscheeps wordt verbouwd. "Dat was voor ons een ideale kans om een gooi te doen naar de Europa League-finale", zegt voorzitter Michael van Praag.

"De KNVB heeft een goede naam op het gebied van het organiseren van internationale toernooien en wedstrijden. Met deze finale kunnen we laten zien dat we die goede traditie voortzetten."

De Europa League werd in 2009 in het leven geroepen als opvolger van de UEFA Cup. De eerste twee finales van het toernooi vonden plaats in Hamburg en Dublin. Volgend jaar is de Roemeense hoofdstad Boekarest de plaats van handeling.

De laatste keer dat er een Europese finale in Amsterdam werd gespeeld was in 1998. Toen won Real Madrid de Champions League door met 1-0 van Juventus te winnen.

Wembley

De Champions Leaguefinale wordt in 2013 weer op Wembley gespeeld. De finale van het kampioenenbal werd dit jaar ook al in het legendarische Londense stadion gespeeld.

Barcelona won daarin van Manchester United. Volgend jaar is de Münchense Allianz Arena de plaats gastheer.

Unicum

Het is voor het eerst dat de finale van het belangrijkste Europese clubvoetbaltoernooi twee keer binnen drie jaar op dezelfde plek wordt gespeeld.

Wembley had in 1968 en 1971, twee keer in vier jaar, al eens de finale van de Europacup I. De finale in 2013 valt samen met het 150-jarig bestaan van de Engelse voetbalbond FA.