TRIESENBERG/MALBUN - Steven Kruijswijk heeft donderdag een mooie prestatie geleverd in de Ronde van Zwitserland. De 24-jarige coureur van Rabobank toonde zich in de bergetappe, met aankomst bovenop de Triesenberg, de sterkste.

Kruijswijk bleef in de zesde etappe de Amerikaan Levi Leipheimer en de Italiaan Damiano Cunego voor. Cunego behield de leiding in het algemeen klassement.

De Colombiaan Juan Mauricio Soler, voor aanvang van de etappe tweede in het algemeen klassement, kwam al na 33 kilometer zwaar ten val. De coureur van Movistar miste een bocht en reed het publiek in. Soler werd met een helikopter naar het ziekenhuis afgevoerd, waar een schedelbreuk is vastgesteld.

Aangezien ook enkele toeschouwers bij het incident gewond raakten, waren alle ambulances 'bezet' en besloot de organisatie de koers tijdelijk te neutraliseren. De race kwam vervolgens pas écht op gang tijdens de 13 kilometer lange slotklim, de Triesenberg.

Alert

In een spannende slotfase was de Rabobankploeg steeds vooraan vertegenwoordigd met Laurens ten Dam, Bauke Mollema of Kruijswijk. Laatstgenoemde reageerde alert toen Cunego een aanval plaatste en ging - toen de Italiaan weer in het zadel ging zitten - even later zelf op avontuur.

Hij hield bij de finish 9 tellen voorsprong op Leipheimer en boekte zodoende zijn eerste profzege. Cunego eindigde als derde. Mollema kwam na 21 seconden over de streep (vierde) en schoof - door het wegvallen van Soler - op naar de tweede plaats. Kruijswijk is de nummer drie in de tussenstand. Ten Dam eindigde als achtste, op 1.19 en staat zesde in het algemeen klassement.