AMSTERDAM - Renault dreigt met een vertrek uit de Formule 1, mocht het nieuwe motorenreglement voor 2013 worden uitgesteld. De Franse autofabrikant stelt dat de onzekerheid van de invoering van de 1,6-liter viercilinder turbo-motoren de eigen toekomst in de gevarenzone brengt.

Volgende week komt een commissie bijeen die gaat spreken over de plannen voor de nieuwe motorenformule. De andere motorenbouwers - Ferrari, Mercedes en Cosworth - willen juist dat de plannen op de lange baan worden geschoven omdat het te kort dag zou zijn. Daarvoor is echter instemming met alle betrokken partijen nodig.

Renault Sport-directeur Jean-François Caubet zegt in gesprek met Autosport dat hij de zorgen van de andere drie leveranciers over de invoering respecteert. De belangen van Renault liggen echter elders.

Afspraken

"We zijn niet van gedachten veranderd. FIA-voorzitter Jean Todt en Bernie Ecclestone weten dat we juist doorgaan met Formule 1 omdat die nieuwe motorformule eraan komt. Met die afspraken zijn we destijds akkoord gegaan."

"De eerste afspraak is dat we de technologie zouden veranderen om meer een link te leggen tussen de Formule 1 en onze straatauto's. Ten tweede zouden we de kosten besparen én de prestaties zouden er niet onder lijden."

Caubet vervolgt: "We hebben de kosten gehalveerd. We hebben gepresteerd met Red Bull Racing en ons eigen team, maar de relevantie ten opzichte van de straatauto's is voor ons het belangrijkste element. We weten wat Ferrari, Mercedes en Cosworth willen en praten daar ook met ze over, maar we veranderen onze positie niet."

Kosten

Terwijl Ferrari volledig tegen de invoering van de 1,6-liter turbo-motor is, maken Mercedes en Cosworth zich vooral zorgen over de kosten die de ontwikkeling met zich meebrengt. Voorlopig blijven de fabrikanten liever doorgaan met de 2,4-liter V8 krachtbronnen zonder turbo. Ook een aantal coureurs sprak zich al negatief uit over de plannen.

Caubet benadrukte dat Renault serieus overweegt om zich terug te trekken, mochten de regels worden uitgesteld. "We kunnen hier niet mee aankomen bij onze raad van bestuur. Daarnaast; we hebben al tien miljoen uitgegeven aan de nieuwe motor, waar twintig man permanent aan werkt. Moet ik die naar huis sturen?"