AMSTERDAM - Michael Ballack zal in principe niet meer worden opgeroepen voor de Duitse nationale ploeg. Dat heeft bondscoach Joachim Löw donderdag laten weten op de website van de Duitse voetbalbond.

“In de laatste maanden zijn veel jonge spelers doorgebroken. Het is in het belang van iedereen dat er een jaar voor de start van het EK duidelijkheid is over zijn positie”, schrijft de keuzeheer.

Ballack speelde zijn laatste van 98 interlands op 3 maart 2010 tegen Argentinië (0-1 verlies). Hij miste het WK wegens een enkelblessure en werd na het toernooi in Zuid-Afrika niet meer opgeroepen.

Successen

“Hij was jarenlang een heel belangrijke speler voor onze ploeg. Ballack had een groot aandeel in de successen die we hebben geboekt sinds 2002”, meldt Löw.

Ballack verklaarde eind 2010 dat het zijn droom is om in 2012 op het EK in Oekraïne en Polen zijn loopbaan te beëindigen.

De 34-jarige middenvelder staat momenteel onder contract bij Bayer Leverkusen.

Laatste interland

De gewezen aanvoerder van 'die Mannschaft' maakt in augustus tegen Brazilië nog eenmaal zijn opwachting voor het Duitse team. Dat wordt voor de middenvelder van Bayer Leverkusen zijn 99e en dus laatste interland. "We hopen dat Ballack die uitnodiging aanneemt."

Duitsland is al vrijwel zeker van kwalificatie voor het EK 2012. De Duitsers hebben in groep A een voorsprong van tien punten op naaste belager België. Turkije volgt op elf punten van de koploper.