ROSMALEN - Captain Jan Siemerink heeft Thiemo de Bakker gewoon opgenomen in zijn selectie voor de Davis Cup.

De Nederlandse tennissers nemen het begin volgende maand in Potchefstroom op tegen Zuid-Afrika.

De Bakker besloot onlangs het grasseizoen te laten schieten en heeft al bijna een maand niet gespeeld. De andere namen in het team zijn Robin Haase, Thomas Schoorel, Jesse Huta Galung en Igor Sijsling.

Bij winst op Zuid-Afrika plaatst Oranje zich voor de play-offs om deelname aan de wereldgroep. Verlies betekent dat de ploeg blijft steken in groep 1 van de Europees/Afrikaanse zone.

Belang

Het belang van de wedstrijd gaf voor Siemerink de doorslag om De Bakker mee te nemen. ''We moeten die wedstrijd gewoon winnen en ik heb in het verleden gezien dat je dan beter vijf mensen mee kunt nemen." De voormalig proftennisser had wel lang getwijfeld. ''Hij is natuurlijk flink met zichzelf in de weer, maar ik denk vooral aan het team."

De Bakker werkt momenteel in Amsterdam aan zijn fysieke gesteldheid. ''En ik zie wel hoe zich dat ontwikkelt. Hij zit niet stil en heeft nog een kleine drie weken. Het is aan hem om te laten zien dat hij er klaar voor is. Ik hoop dat het een goede keuze is geweest om even niet te spelen."

Siemerink heeft in zijn besluit ook meegenomen dat De Bakker graag Davis Cup speelt. De inwoner van Haarlem is al jaren trouw aan het team en komt graag uit voor zijn land.

Verrassing

Oranje vertrekt op vrijdag 1 juli naar Zuid-Afrika, een week voordat de ontmoeting begint. Op die manier heeft de ploeg van Siemerink de tijd om aan het spelen op hoogte te wennen. Haase heeft daar de nodige ervaring mee.

''De ballen vliegen om je oren. Het is eigenlijk alsof je continu wind mee hebt." De Hagenaar verwacht echter geen problemen omdat de equipe zich bijtijds in het land meldt. ''Na een paar dagen trainen ben je er wel aan gewend, maar het blijft apart."

Het dubbelspel kan straks wel eens bepalend zijn. Siemerink probeerde in de loop der jaren verschillende koppels uit. Bij de laatste ontmoeting tegen Oekraïne, die met 3-2 werd gewonnen, vormden De Bakker en Haase een winnend duo.

Wellicht heeft Siemerink nu weer een verrassing in petto. ''Alle combinaties zijn mogelijk."