VANCOUVER - De ijshockeyers van de Boston Bruins hebben woensdagnacht de hoofdprijs van het Noord-Amerikaanse seizoen, de Stanley Cup veroverd.

In de finale van de play-offs van de NHL wonnen de Bruins op 'vijandelijke' Canadese grond het zevende en beslissende duel van de Vancouver Canucks met 4-0.

De zege betekende de eerste eindoverwinning van de Boston Bruins sinds 1972 toen de ploeg voor het laatst de Stanley cup veroverde. De Canucks wonnen de begeerde trofee nog nooit.

Bruins goalie Tim Thomas was woensdag met liefst 37 reddingen de gevierde man bij de kampioen. Voor Boston maakten Patrice Bergeron en rookie Brad Marchand twee treffers.

Vernielingen en plunderingen

Voor fans van de Canucks was het verlies van hun ploeg moeilijk te verkroppen. Nadat de laatste zoemer was gegaan, dropen honderden van hen af naar de binnenstad van Vancouver. Daarbij lieten ze een spoor van vernielingen na. In het centrum keerden de teleurgestelde fans zich massaal tegen de politie.

De Canadese televisie vertoonde beelden van auto's die in brand waren gestoken. Ook winkels werden geplunderd. De oproerpolitie gebruikte onder meer traangas om de oproerkraaiers te kalmeren. Het is nog onbekend hoeveel arrestaties er zijn verricht.

De beelden op de televisie deden de Canadezen terugdenken aan 1997. Toen waren er ook rellen in Vancouver nadat de Canucks de finale van de Stanley Cup hadden verloren.