AMSTERDAM - De nationale schaatsers verzamelen zich dit weekeinde in Utrecht om de titel op het NK sprint te betwisten. Bij zowel de dames als de heren wordt de strijd om het goud vergezeld door de jacht op WK-tickets. De nummers één tot en met vier krijgen een startbewijs voor het mondiale toernooi, op 17 en 18 januari in Nagano.

Timmer is de grote favoriete bij de dames. De vijfvoudig Nederlands kampioene verdedigt haar titel en heeft dit seizoen weinig te duchten van de concurrentie. De Groningse is dit jaar terug van weggeweest en noteerde al prima tijden. Timmer werd al nationaal kampioene op de 500 en 1.000 meter en bovendien won zij een 500 meter tijdens de World Cup in Salt Lake City. Achter Timmer is het echter angstvallig stil geworden. Andrea Nuyt kan dit seizoen nog niet overtuigen en andere concurrenten zijn er niet. "Een nieuwe generatie komt er vanzelf wel. Dat is een kwestie van tijd", zegt Timmer daarover in De Telegraaf.

Bij de mannen is de situatie volledig anders. Titelverdediger Jan Bos moet serieus vrezen dat hij buiten de eerste vier eindigt. Het deelnemersveld is dit jaar ijzersterk met de routiniers Erben Wennemars, Gerard van Velde en Jan Bos en de nieuwe lichting Beorn Nijenhuis, Alexander Oltrop, Jacques de Koning en Stefan Groothuis. De strijd om het goud gaat vermoedelijk tussen Wennemars en Van Velde, maar daarachter wordt het een gevecht op leven en dood.