AMSTERDAM - Borut Bozic heeft woensdag de vijfde rit in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De dertigjarige Sloveen van Vacansoleil bleef Oscar Freire van Rabobank voor in de massasprint in Tobel-Tägerschen.

Peter Sagan passeerde als derde de meet, voor Tejay Van Garderen. Damiano Cunego blijft in het bezit van de leiderstrui. Bauke Mollema (derde) en Laurens ten Dam (vierde) handhaafden zich bovenin.

De etappe stond in het teken van een lange vlucht van vier renners. Manuele Boaro (Saxo Bank), Alessandro Bazzana (Type 1) en Jan Barta (NetApp) ontvluchtten al na drie kilometer het peloton en kregen even later gezelschap van Daniel Sesma (Euskaltel).

Samensmelting

Het kwartet reed naar een maximale voorsprong van bijna tien minuten. In het peloton zorgden de ploegen van de sprinters ervoor dat het verschil in het tweede gedeelte van de etappe langzaam maar zeker werd teruggebracht en op een kleine tien kilometer van de meet was de samensmelting een feit.

In de slotfase kon er niemand meer wegkomen, hoewel er geen enkele ploeg was die langdurig de regie voerde in het peloton. De sprint mondde uit in een Vacansoleil-feestje.

Dolgelukkig

“Eindelijk heb ik weer gewonnen, ik moest hier twee jaar op wachten”, zei Bozic na afloop tegenover de Zwitserse televisie. "Ik ben dolgelukkig."

“Ik voelde me helemaal niet zo goed, zei tegen mijn ploeggenoten dat ze het zelf mochten proberen. Maar in de slotfase zat ik nog van voren en passeerde ik Freire.”