AMSTERDAM - Arantxa Rus is er niet in geslaagd om zich te kwalificeren voor Wimbledon. De Nederlandse verloor dinsdagmiddag in de tweede kwalificatieronde in drie sets van de Amerikaanse Lindsay Lee-Waters: 7-6 (1), 6-7(3), 4-6.

Rus versloeg de nummer 233 van de ranglijst nog in de tiebreak van de eerste set, maar daarna trok Lee-Waters telkens aan het langste eind.

De tweede set wist de nummer 104 van de wereld na een 5-2 achterstand nog tot een tweede tiebreak te rekken. Daarin bleek Lee-Waters echter te sterk.

In het derde bedrijf drukte de Amerikaanse verder haar stempel op het spel. Rus werd al snel gebroken en maakte die schade niet meer goed.

Rosmalen

De speelster uit Monster koos ervoor om eerst mee te doen aan het Unicef Open in Rosmalen. Daar werd ze maandag als qualifier in de eerste ronde uitgeschakeld door Svetlana Koeznetsova uit Rusland.

Meteen na die partij vertrok ze naar Londen in de hoop daar ook het hoofdtoernooi te bereiken. Ze won dinsdag nog wel van de Française Olivia Sanchez, maar verder reikte ze niet.

Teleurgesteld

Coach Ralph Kok reageerde teleurgesteld op de nederlaag. ''Het is heel jammer, zeker in zo'n spannende partij." Beide vrouwen stonden bijna drie uur op de baan.

''Maar Arantxa kan zichzelf niets verwijten. Haar tegenstandster speelde aanvallend en daar kun je soms moeilijk mee omgaan op gras. Op gravel was het een heel ander verhaal geweest."

Kok had geen spijt van de keuze om eerst naar Rosmalen te gaan. ''Ze was dinsdag wel een beetje moe, maar na een nachtje goed slapen kon ze er weer tegenaan."

Rus haalde onlangs nog de derde ronde op Roland Garros. ''Dan raak je misschien een beetje verwend, maar dit is wel de realiteit."

Rus hoopt de komende maanden een vaste plek te verwerven in de top honderd. Ze is nu de nummer 104 en mag zich weer gaan concentreren op het gravel, dat haar beter ligt.

Rus begint met trainingen op het gemalen baksteen en reist daarna naar Italië voor het sterk bezette ITF-toernooi in Cuneo.

Krajicek

Michaëlla Krajicek werd dinsdag al uitgeschakeld op het gras van de All England Club. Er is zodoende geen Nederlandse inbreng in het vrouwentoernooi.