HEERENVEEN - Gert-Jan Verbeek gaat Foppe de Haan opvolgen als trainer/coach van SC Heerenveen. De club heeft de benoeming vrijdag bekendgemaakt. Het contract voor twee jaar gaat in per aanvang van het nieuwe voetbalseizoen in juli. Verbeek werkt nu nog bij Heracles Almelo.

De benoeming van de 41-jarige Verbeek was een abc'tje en totaal niet verrassend. De nieuwe hoofdtrainer werkte in het verleden al lang bij SC Heerenveen. Eerst als speler, later als jeugdtrainer en tenslotte als assistent van De Haan. Toen hij drie jaar geleden naar Heracles Almelo vertrok om voor het eerst als hoofdtrainer te gaan werken, beloofde Heerenveen in elk geval met hem te zullen praten als Foppe de Haan zou vertrekken.

De 60-jarige De Haan, de langst zittende hoofdtrainer in het Nederlandse profvoetbal, kondigde voor aanvang van het lopende seizoen met een brok in de keel aan dat dit zijn laatste zou zijn. SC Heerenveen kreeg daardoor alle tijd een opvolger te zoeken.

In Friesland passeerden verscheidene namen van kandidaten. Rond de jaarwisseling haalde de voetbalclub de contacten met Gert-Jan Verbeek aan, waarna de besprekingen snel tot een afronding kwamen.

Binnen de club is iedereen het eens met de aanstelling van Verbeek als trainer/coach. Voorzitter Riemer van der Velde zei vrijdagmorgen: "Alles is besproken met drie mensen in de directie van SC Heerenveen en bovendien een juridisch adviseur. Ook Foppe is het er volledig mee eens dat we Gert-Jan Verbeek hebben genomen."

Over de verdere invulling van de technische staf zegt SC Heerenveen wel ideeën te hebben, maar die pas later te zullen uitwerken.

Met Heracles werd hij de afgelopen twee jaar achtste en vierde in de Gouden Gids Divisie. Momenteel staat de ploeg vijfde en won het de tweede periodetitel.

De aanstelling van Verbeek is geen verrassing. Bij zijn vertrek in 2001 kreeg hij van voorzitter Riemer van der Velde de toezegging dat er met hem zou worden gesproken wanneer De Haan er mee zou stoppen. Toch was Verbeek niet de enige kandidaat. Onder andere Erwin Koeman was in beeld, maar de assistent-trainer van PSV had geen interesse.