EINDHOVEN - Het CDA en D66 zijn samen een onderzoek begonnen naar het reddingsplan van de gemeente Eindhoven dat PSV financieel weer gezond moet maken.

De resultaten zullen bepalend zijn voor het standpunt van beide fracties wanneer de gemeenteraad op 28 juni een besluit neemt over de hulp aan de voetbalclub.

Dat zei CDA-fractievoorzitter Maarten Houben dinsdagavond tijdens de commissievergadering Financiën en Bestuur waar de voorgenomen zakelijke overeenkomst tussen de gemeente Eindhoven en PSV wordt besproken.

Wijze mensen

Volgens de financieel woordvoerder van D66, Bram Bonsen, hebben beide fracties een commissie van wijze mensen samengesteld.

Om wie het precies gaat, wil hij niet zeggen. Het gaat volgens hem om een ''mix van deskundigheid op financieel en politiek gebied''.

Onzekerheid

De conclusies van de onderzoekers zullen worden gedeeld met de andere fracties in de raad. Bonsen hoopt de resultaten van het onderzoek voor de raadsvergadering van eind juni te presenteren.

Tot die tijd blijft onzeker of het reddingsplan voor PSV op een meerderheid in de gemeenteraad kan rekenen. Diverse fracties lieten doorschemeren dat ze intern verdeeld zijn over de financiële risico's.

Moeilijk te verkopen

Met de voorgestelde aankoop van de grond onder het Philips Stadion en trainingscomplex De Herdgang is bijna 50 miljoen euro gemoeid.

Volgens sommige raadsleden is de financiële steun aan een commerciële onderneming als PSV moeilijk te verkopen aan de inwoners van Eindhoven.

Zeker nu de gemeente door de economische crisis zelf voor vele tientallen miljoenen euro's moet bezuinigen.

Petitie

Voorafgaand aan de commissievergadering, die werd bijgewoond door PSV-directeur Tiny Sanders, overhandigden leden van de supportersvereniging 'De 12e man' een petitie.

Daarin roepen ze de raadsleden op om het reddingsplan voor PSV te steunen. In totaal 16.000 mensen zetten hun handtekening onder de steunbetuiging.