GROZNY - Het avontuur van Ruud Gullit bij Terek Grozni heeft nog geen halfjaar geduurd. Voorzitter Ramzan Kadirov hield dinsdag woord en ontsloeg Gullit direct na de nederlaag tegen Amkar Perm (1-0).

Kadirov, de gevreesde president van Tsjetsjenië, had maandag laten weten dat de Nederlandse trainer alleen bij een overwinning zijn baan zou behouden.

Gullit voldeed bij het ambitieuze Terek Grozni niet aan de verwachtingen van Kadirov.

De machtige voorzitter wil met 'zijn' club Europa in, maar door de nederlaag tegen Amkar Perm zijn de degradatiezorgen alleen maar toegenomen.

'Maakte niet uit'

''Helaas was hij niet in staat zijn capaciteiten als trainer te bewijzen'', aldus Kadirov dinsdag. ''Onder zijn leiding speelde de ploeg dit seizoen heel slecht.''

De 48-jarige Nederlander had zich naar eigen zeggen al voor de wedstrijd neergelegd bij ontslag. ''Ik denk dat het niet had uitgemaakt of we deze wedstrijd hadden gewonnen of verloren'', zei Gullit.

Terek Grozni staat na 13 wedstrijden op de 14e plaats in de Russische competitie, die uit 16 clubs bestaat.

Heldenontvangst

Gullit werd in februari als een held onthaald in Tsjetsjenië. Hij ondertekende toen een contract voor anderhalf jaar bij de club van Kadirov.

De voormalig topvoetballer en gevreesde president leken op dat moment grote vrienden. Kadirov zag in Gullit de ideale man om Grozni op de kaart te zetten.

Gullit op zijn beurt trok zich niets aan van de onveilige situatie in de Noord-Kaukasus. ''Ik ben hier niet voor de politiek, ik ga voor de sport'', zei de Amsterdammer begin februari.

'Hopeloos'

De resultaten van Terek Grozni vielen echter tegen en Kadirov is een man met weinig geduld.

Op de dag voor de wedstrijd tegen Amkar Perm publiceerde hij op de website van de club een uitgebreid betoog waarin hij keihard oordeelde over Gullit.

''In plaats van de mouwen op te stropen en met de ploeg hard te werken, denkt Gullit alleen maar aan bars en discotheken'', schreef Kadirov onder meer.

''We voetballen niet met een herkenbare stijl. Zo hopeloos zag Terek er nog nooit uit.''

Jeugdtrainer

Hoewel Gullit op staande voet werd ontslagen bij Terek, is de Nederlandse oefenmeester nog steeds welkom bij de club uit Tsjetsjenië.

Terek Grozni meldde in een verklaring op de website dat Gullit misschien als jeugdtrainer mag blijven. ''Maar hoofdtrainer van Terek zal hij zeker niet meer zijn'', aldus de clubleiding.