AMSTERDAM - Thomas Schoorel behoort voor het eerst in zijn carrière tot de beste honderd tennissers van de wereld.

De 22-jarige Amsterdammer klimt van plaats 102 naar de 98e positie. Aan het eind van vorig seizoen stond Schoorel nog 168e, maar hij is sindsdien bezig met een indrukwekkende opmars.

Robin Haase blijft Nederlands beste tennisser. De Hagenaar stijgt van de 59e naar de 58e plaats op de ATP-ranking. Thiemo de Bakker tuimelt van de tachtigste naar de 85e positie.

Omdat hij heeft aangegeven dit hele grasseizoen aan zich voorbij te laten gaan, zal De Bakker na Wimbledon nog verder zakken.

Bovenin de wereldranglijst verandert er niets. De hele top 25 blijft ongewijzigd. Rafael Nadal behoudt een kleine voorsprong op Novak Djokovic. De derde plaats blijft in handen van Roger Federer.

Lof

Schoorel krijgt voor zijn prestatie lof toegezwaaid door Rohan Goetzke, technisch directeur van de KNLTB.

''Het bereiken van de top honderd is voor spelers in deze mondiale sport verre van eenvoudig'', meldt Goetzke op de site van de bond.

''Het is een groot genoegen om Thomas te zien toetreden tot de elite van Nederlandse tennissers die deze mijlpaal hebben bereikt. Dat Thomas in zo’n korte tijd de top 100 weet te behalen, maakt dat ik nog een grote toekomst voor hem zie.''

Rus

Bij de vrouwen ging Arantxa Rus van de 101e naar de 104e plaats. Michaëlla Krajicek steeg van de 163e naar de 155e plek.