AMSTERDAM - Arantxa Rus heeft in de eerste ronde van het grastoernooi van Rosmalen het onderspit gedolven tegen de als tweede geplaatste Russische Svetlana Koeznetsova; 2-6 en 4-6.

De wedstrijd duurde iets minder dan anderhalf uur. Dat kwam de Nederlandse goed uit.

Rus doorliep het kwalificatietoernooi voor Rosmalen met succes, maar kwam in de knel te zitten met het programma omdat de organisatie van Wimbledon besloot geen wildcard aan haar toe te kennen.

Daarom moet Rus, die twee weken geleden op Roland Garros voor een verrassing zorgde door Kim Clijsters uit te schakelen, de komende dagen het kwalificatietoernooi voor het volgende grandslamtoernooi zien door te komen.

Voorsprong

De nummer 101 van de wereld moest dan wel voor 17.00 uur klaar zijn op Rosmalen. Even leek het erop dat Rus niet aan die voorwaarde wilde voldoen. Na een snelle eerste set, begon de Nederlandse sterk aan de tweede.

Koeznetsova kwam in haar eigen opslagbeurten flink onder druk te staan. Dat resulteerde in de derde game zelfs tot een break voor Rus. Zij wist die voorsprong echter niet vast te houden en leverde meteen weer haar service in.

Ook daarna bleef Rus de nodige kansen krijgen op de opslag van Koeznetsova. In de achtste game leek de Russische echter het definitieve verschil te maken. Rus was niet van plan zomaar op te geven en werkte meerdere wedstrijdpunten weg. Het mocht echter niet meer baten.

Uitstekend

Rus gaf na afloop toe dat ze weinig in te brengen had. ''Ik heb het geprobeerd. In de rally's kon ik wel goed mee, maar zij speelde ook gewoon uitstekend." De speelster uit Monster klaagde vooral over haar service. ''Die ging niet goed. Dan wordt het heel moeilijk."

Rus komt vanaf dinsdag in actie op het kwalificatietoernooi van Wimbledon. Bij de vrouwen doet namens Nederland verder ook Michaëlla Krajicek mee. Bij de mannen komen maandag Thomas Schoorel en Igor Sijsling al in actie.

Robin Haase is de enige Nederlander die rechtstreeks is toegelaten tot het hoofdtoernooi. Thiemo de Bakker heeft zich afgemeld.