AMSTERDAM - De Dallas Mavericks zijn algeheel kampioen geworden van de NBA. In de nacht van zondag op maandag won de formatie opnieuw in Florida bij Miami Heat, waardoor het in de best-of-seven-serie een beslissende 4-2 voorsprong nam.

Het werd in Miami 105-95 voor de Mavericks, die voor een daverende verrassing zorgen met het pakken van de NBA-titel.

De ploeg was in de Western Conference als derde geëindigd en begon slechts als outsider voor het kampioenschap aan de play-offs.

Onder aanvoering van de Duitse vedette Dirk Nowitzki stegen de Mavs echter naar een ongekend niveau. Dat bleek ook in de finaleserie tegen de Heat.

Nowitzki kwam zondagnacht in de tweede helft opnieuw tot zijn beste spel en liep met zijn team in het vierde kwart weg van de Heat. In die beslissende fase gaven de sterren van Miami niet thuis.

MVP

Nowitzki tekende voor 21 punten en 11 rebounds. De man die net als zijn ploeggenoten zijn eerste titel greep, werd verkozen tot Most Valuable Player van de finaleserie.

''Dit is ongelooflijk'', jubelde de 32-jarige Nowitzki na afloop. ''We zijn een veerkrachtig stelletje, dat al het hele seizoen is teruggekomen van tegenslagen.'' Nowitzki volgt als 'MVP' Kobe Bryant (Los Angeles Lakers) op.

Ook Jason Terry vertolkte weer een hoofdrol aan de kant van Dallas. Hij was topscorer met 27 punten. De in de finaleserie tegenvallende LeBron James maakte 21 punten namens de Heat.

''Petje af voor Dallas'', aldus Heat-coach Erik Spoelstra. ''Soms kom je gewoon te kort.''

Revanche

Het was voor Dallas een mooie revanche voor de finale van 2006. Toen speelden de Texanen ook al de finale van de play-offs tegen Miami Heat. Destijds gaf de ploeg een 2-0 voorsprong uit handen en werd er met 4-2 verloren in de best-of-seven-serie.