WASSENAAR - HGC heeft in eigen huis de Euro Hockey League gewonnen. De ploeg van Dirk Loots maakte negen minuten voor tijd de winnende treffer uit een strafbal. Het is de eerste Europese hoofdprijs voor de Gazellen sinds 1997.

HGC en Club de Campo begonnen voorzichtig aan de Europese manneneindstrijd van 2011. In de eerste 35 minuten leken beide ploegen het belangrijker te vinden om de controle te houden dan kansen te creëren.

Veel viel er dus niet te genieten voor het thuispubliek. Alleen een tip-in van Timo Kranstauber zorgde voor een spaarzaam hoogtepuntje in de tamme beginfase.

Even veerde het Wassenaarse publiek op toen de Argentijn Rodrigo Vila de bal hard voor het doel slingerde. Conor Grimes dook in kansrijke positie op voor het Spaanse doel, maar raakte de bal met zijn arm. In het derde kwart trok HGC de wedstrijd meer naar zich toe.

Overwicht

Seve van Ass en opnieuw Grimes waren gevaarlijk, maar tot doelpunten leidde het overwicht van de thuisploeg niet. Rob Short bewees ondertussen nog maar weer eens zijn waarde voor HGC, toen hij een Spaanse uitval soepel onderschepte.

Met luid gejuich ontving het thuispubliek de eerste corner van de wedstrijd. Verantwoordelijk hiervoor was Floris van der Linden. De back soleerde de cirkel in en werd door een Spanjaard aangetikt.

De Wassenaarse specialist Timo Kranstauber legde aan en pushte vol op de arm van lijnstop Bosco Pérez-Pla. Het arbitrale duo kon niets anders doen, dan naar de stip te wijzen. Net als tegen Oranje-Zwart bleef Kranstauber koelbloedig: 1-0.

Zinderende slotfase

Nog negen spannende minuten hield HGC de billen bijeen. De thuisploeg moest in de zinderende slotfase zelfs nog een strafcorner incasseren, toen Seve van Ass de bal opzettelijk met zijn voet tegenhield.

Willy Schickendantz pushte echter over, zodat HGC voor het eerst sinds 1997 weer op de hoogste Europese trede staat.