AMSTERDAM - Casey Stoner heeft zondag de MotoGP van Groot-Brittannië gewonnen.

De Australische motorcoureur won op het circuit van Silverstone zijn derde race op rij in de koningsklasse en nam de leiding in het wereldkampioenschap over van de Spanjaard Jorge Lorenzo.

Stoner won met overmacht de Grote Prijs van Groot-Brittannïë. Hij hield zijn Honda keurig overeind op het natte circuit en dat kon Lorenzo niet zeggen.

De wereldkampioen van Yamaha gleed onderuit in de tiende ronde, moest opgeven en leverde daardoor kostbare punten in.

Simoncelli

Lorenzo begon wel sterk aan de race, want hij passeerde direct na de start Stoner, die op poleposition stond. Ook de Italiaan Marco Simoncelli (Honda) reed in de eerste ronden voorin mee, maar hij ging evenals Lorenzo onderuit in de regen. Toen Stoner zich eenmaal aan kop had genesteld, reed hij de concurrentie op grote afstand.

De Italiaan Andrea Dovizioso (Honda) eindigde op Silverstone als tweede en de Amerikaan Colin Edwards (Yamaha) reed verrassend naar de derde plaats. Edwards brak vorig weekeinde nog zijn sleutelbeen in de GP van Spanje.

Stoner, die zijn 150e grand prix reed en zijn 27e zege boekte, nam de leiding in het WK met 116 punten. Lorenzo zakte naar plaats twee met 98 punten en Dovizioso staat derde met 83 punten. Over twee weken is de volgende race, de TT van Assen.

Moto2

De Duitser Stephan Bradl toonde zich de sterkste in de Moto2.

Hij boekte op Silverstone zijn vierde zege van het seizoen en breidde zijn ruime voorsprong in de strijd om het wereldkampioenschap verder uit.

De Brit Bradley Smith eindigde als tweede, voor Michele Pirro uit Italië.