AMSTERDAM - Het zit Audi niet mee tijdens de 24 uur van Le Mans. Nadat eerder op de dag Allan McNish crashte, eindigde het avontuur van Mike Rockenfeller ook in de vangrail.

De Duitser deed een poging een Ferrari in te halen, maar belandde in het gras en crashte vervolgens in de vangrail.

Van de Audi met startnummer 1 bleef vrijwel niets over. De verwondingen van Rockenfeller leken op het eerste gezicht alleszins mee te vallen.

“We weten niet precies wat er gebeurde”, verklaarde teambaas Wolfgang Ullrich van Audi. “We weten alleen dat hij eigenhandig uit het wrak klauterde, maar ik heb geen idee hoe hij er nu precies aan toe is.”

McNish

Eerder op de dag crashte McNish ook al namens Audi. De Schot kwam tijdens een inhaalmanoeuvre in aanraking met de Ferrari van Anthony Beltoise en vloog uit de bocht.

De wagen vloog vervolgens met hoge snelheid in de bandenstapels. Brokstukken volgen door de lucht op een plek waar onder meer veel fotografen stonden.

De Audi moest vervolgens eerst rechtgezet worden, waarna McNish ongedeerd uit kon stappen. Ook onder de omstanders waren wonder boven wonder geen gewonden te noteren.

De teambaas van McNish, Ullrich, reageerde geschrokken op de crash.

"Het goede nieuws is dat hij uit de auto is en er goed aan toe is. De wagen is sterk, maar dat willen we niet op deze manier bewezen zien worden."

Koppositie

Ondanks de twee zware crashes in het Audi-kamp, is er ook goed nieuws voor de renstal.

De wagen van Marcel Fässler, André Lotterer en Benoît Treluyer leidt na negen uur nog steeds de race.

Het drietal neemt al lange tijd de koppositie in en heeft de naaste belagers van Peugeot zelfs een ronde gelapt.

Peugeot

Peugeot neemt weliswaar niet de koppositie in, maar heerst toch op het circuit in het noordwesten van Frankrijk.

Achter de Audi volgen liefst vier wagens van de Franse renstal, waar Marc Rene met startnummer 7 de beste papieren heeft.

Bleekemolen

Door het uitvallen van de Audi met nummer 1 schoof Jeroen Bleekemolen een plekje op in de rangschikking.

De Nederlander neemt samen met zijn teamgenoten Nicolas Prost en Neel Jani van Rebellion Racing de zesde plaats in, op vier rondes achterstand.

Lammers

Voor Jan Lammers lijken de kansen op succes verkeken. De 55-jarige coureur van Hope Racing bezet momenteel de 48e plek in Le Mans.

De Zandvoorter en zijn teamgenoten Steve Zacchi en Casper Elgaard hebben een achterstand van liefst 57 rondes op de leidende Audi.