AMSTERDAM - Joaquim Rodriguez heeft de zesde etappe van het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. Raborenner Robert Gesink werd knap tweede.

De Spanjaard van Katoesja was in de 192,5 kilometer lange koninginnenrit van Les Gets naar Le Collet d'Allevard de sterkste op de slotklim van de buitencategorie en kwam solo over de finish.

Klassementsleider Bradley Wiggins had moeite in de laatste kilometers, maar finishte op 54 seconden van de winnaar op de zesde plaats.

De Brit van Sky behield de leiding en start ook op de slotdag in het geel.

De laatste rit van de Dauphiné voert zondag over 117,5 kilometer van Pontcharra naar La Toussuire, met een aankomst bergop.

Vinokoerov

De Belg Jurgen van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) eindigde achter Gesink op plaats drie, voor de winnaar van vrijdag Christophe Kern (Europcar) en Alexandre Vinokoerov.

De Kazach van Astana klom een plaatsje en staat nu derde in het klassement. Leonardo Duque uit Colombia behield de leiding in het bergklassement.

Gesink maakte een reuzensprong in het klassement en klimt van plek 79 naar de 38e plaats in het algemeen klassement. De Achterhoeker heeft een achterstand van ruim 16 minuten op Wiggins.

Voorsprong

Een groep van acht renners, met daarin veel erkende klimmers, pakte een maximale voorsprong van ruim drieënhalve minuut.

Het achttal, met daarin Juan Manuel Garate van Rabo, werd echter op elf kilometer van de meet ingelopen.

Gesink

De koers ontbrandde daarna pas echt. Een kopgroep van favorieten zette flink aan op de laatste beklimming en Wiggins kon maar net aanklampen.

Gesink demarreerde en kreeg Rodriguez, Van den Broeck, Vinokoerov en Kern mee.

De Spanjaard zette op vijf kilometer nogmaals aan en soleerde naar de zege. Gesink was de sterkste van de rest.

Tevreden

''Er zijn natuurlijk altijd wel punten die je achteraf zult bespreken, maar ik ben inderdaad zeker tevreden met hoe we het vandaag gedaan hebben'', zei ploegleider Adri van Houwelingen op de website van de Raboploeg.

''We hadden ook naar deze drie ritten uitgekeken. We waren steeds mee in de aanval en zagen een goede Robert op de slotklim. Hij heeft daar zeker niet passief gereden, waardoor je nog tevredener mag zijn."