AMSTERDAM - De mannen van HGC staan zondag in de finale van de EHL tegenover het Spaanse Club de Campo.

De ploeg van coach Dirk Loots klopte verrassend Oranje-Zwart van coach Sjoerd Marijne: 0-3.

OZ trad aan zonder Mink van der Weerden, vanwege een dreigende stressfactuur aan zijn linkervoet.

De afwezigheid van de jonge international werd duidelijk gevoeld. Vooral als de Eindhovenaren mochten aanleggen vanaf kop cirkel.

Kansen

Na tien minuten zag Sander Baart zijn poging smoren en vlak voor het einde van het eerste kwart was het Rob Hammond die geen succes kende uit de corner. Mede door goed keeperswerk van Sam van der Ven, de jonge keeper van het organiserende HGC.

De club uit Wassenaar, die dit seizoen nog niet won van de Eindhovenaren, heeft echter Timmo Kranstauber. Hij was misschien nog niet zo heel succesvol in de Rabo Hoofdklasse, maar de eerste de beste kans die hij in de halve finale van de Europa Cup kreeg tegen OZ uit een corner was het gelijk raak, 0-1. Dat was na twaalf minuten spelen.

Meevaller

Nog een meevaller voor de thuisploeg was de inzetbaarheid van Rodrigo Garza, de sterke Spanjaard die al zo lang uit de roulatie was, maar zich helemaal richtte op zijn rentree tijdens de EHL. Op slag van rust was het Rob Short die met een knappe tip-in een strafcornervariant van Kranstauber achter Mark Jenniskens gleed, 0-2.

OZ startte na rust voortvarend in hun poging de achterstand goed te maken. De verdediging van HGC, onder leiding van aanvoerder Short, en de jonge doelman Van der Ven gaf echter geen krimp.

Nekslag

De nekslag voor het geplaagde OZ, dat na een veelbelovend seizoen uiteindelijk overal naast greep, werd gegeven door wie anders dan Kranstauber.

Dit keer uit een strafbal die werd verkregen na alert inschakelen van de videoscheidsrechter door Seve van Ass. De rake push van Kranstauber vanaf de stip was onhoudbaar voor Mark Jenniskens.

Door de toch verrassende overwinning op favoriet OZ mag HGC zich opmaken voor de finale op zondag tegen het Spaanse Club de Campo met onder meer Eric-Jan Iding, oud-speler van HGC. OZ mag het in de troostfinale opnemen tegen het Engelse Reading.