In zijn maniakale drang tot optimale voorbereiding van de Tour de France wilde Lance Armstrong zelfs alles weten over de windrichting. Zijn meest favoriete routeschema liep van west naar oost.

Z’n uitleg: ‘Westenwind betekende dat er snel gereden werd, dat de eerste week een wedstrijd voor de sprinters werd, dat hun ploegen de controle hielden en dat de klassementsrijders en hun knechten in redelijke rust mee konden koersen zonder manschappen op te offeren.’

Hogere wiskunde

Ook: de proloog was ’t best te verteren bij een lengte tussen de zes en zestien kilometer. Vijf zware bergetappes genoot de voorkeur.

De ploegentijdrit stond onder ideale omstandigheden na vier of vijf dagen op de planning en de slottijdrit moest tussen de 30 en 55 kilometer lang zijn.

Liefst met wind in de rug (van het zuidwesten naar het noordoosten) én over een golvend parkoers. Als wielrennen gelijk hogere wiskunde is, is Armstrong emeritus hoogleraar.

Geen vrienden

Het nieuwste boek van Mart Smeets (‘anders dan sommigen denken of beweren ben ik niet dik bevriend met Armstrong’) gaat geheel over de zevenvoudig Tourwinnaar en verveelt geen bladzijde.

Hun gezamenlijke geschiedenis gaat terug naar augustus 1992. Bijna twee decennia, talloze ontmoetingen en meerdere reportages verder wordt Smeets in Nederland gezien als ‘the connection’ naar Armstrong.

Emotioneel

Zo werd ‘hij’ benaderd om ‘hem’ naar kankercentrum Daniel den Hoed te halen, daags voor de Tourstart 2010 in Rotterdam. Armstrong kwam, zag en stal de show; een adembenemend, emotioneel hoofdstuk tot gevolg.

Smeets is ’s lands beste Armstrong-schrijver. Dat rechtvaardigt een boek vol ervaringen, observaties, anekdotes en wat al nog meer over de Texaan, waar ook ‘anderen’ aan het woord komen overigens. En niet alleen in positieve zin. 

Lance-factor

Natuurlijk gaat het ook over doping, onvermijdelijk in een wielerboek. Maar dat blijft niet hangen. Smeets probeert hoofdstuk na hoofdstuk een vinger te krijgen achter datgene wat er volgens hem voor zorgde dat Armstrong ’s werelds beste werd: de Lance-factor. Intrigerend, wél naar eigen keuze ingekleurd.

Maar dat geeft niets. Smeets laat zijn gebrom en gemor nu eens achterwege (wel zo fijn) en schrijft zoals hij praat. Met kennis, vaart, in het Nederlands vol Engelse termen, beeldend, kleurrijk en informatief. Dit is gewoon een uitstekend boek.

Cijfer: 8,5

De Lance factor

Uitgever: Nieuw Amsterdam
Auteur: Mart Smeets
ISBN-nummer: 978 90 71359 51 4
Pagina’s: 256
Prijs: 14,95 euro