AMSTERDAM - PSV verwacht niet dat Francisco 'Maza' Rodriguez gestraft wordt voor zijn positieve dopingtest. 

"Als je ziet hoe het gebruik van dit verboden middel tot stand is gekomen dan verwacht ik geen schorsing", laat technisch directeur Marcel Brands weten in De Telegraaf.

Rodriguez werd, net als vier teamgenoten bij de nationale ploeg, in de aanloop naar het toernooi om de Gold Cup betrapt op het gebruik van Clenbuterol, een in Mexico veel gebruikt product in de vleesindustrie.

Tegenvaller

Indien de verdediger schudig wordt bevonden, riskeert hij een schorsing van twee jaar. Dit zou een flinke tegenvaller zijn voor PSV, aangezien de Brabanders Rodriguez deze transferperiode hopen te verkopen. Espanyol zou interesse hem hebben.

Voor de KNVB is het nieuws over de positieve test van Rodriguez geen reden om maatregelen te nemen. "Pas wanneer de FIFA een wereldwijde schorsing oplegt, zal hij ook in Nederland niet speelgerechtigd zijn", laat men vanuit Zeist weten.

Onderzocht

De vijf bewuste spelers zijn vrijdag verder onderzocht in Los Angeles. Dat maakte technisch directeur Hector Iñarittu van de Mexicaanse bond bekend. 

Volgens Iñarittu kan de spelers niets kwalijk genomen worden. ''Dit is een incident'', aldus de directeur, die benadrukt dat de positieve tests volgens de bond voortkomen uit het eten van met clenbuterol vervuild vlees.

Wachten af

''We wachten af wat het Ministerie van Landbouw vindt in het vlees dat we hebben gebruikt.'' Iñarittu vloog vrijdag met het betrapte vijftal naar Los Angeles, om in een laboratorium extra onderzoeken te laten doen.

De betrokken spelers reageerden verbaasd en verontwaardigd op hun positieve test. ''Ik ben momenteel echt boos'', aldus Antonio Naelson.

Geen misdaad

''Ik heb geen misdaad gepleegd of fouten gemaakt. Mijn carrière zal niet bedorven worden door iets wat ik niet heb gedaan. Iedereen kent me, ik heb veertien jaar in Mexico gespeeld en nooit een probleem gehad.''

Volgens de bond zat de verboden stof in het vlees dat de spelers op het trainingscomplex in Mexico hebben gegeten. Andere teams die daar de afgelopen weken verbleven, worden ook gecontroleerd. ''We hebben hetzelfde gegeten als de anderen'', aldus Naelson.

Pech gehad

''Helaas hadden wij pech. Ik weet niet hoe dat kan, maar ik weet zeker dat we niets hebben genomen dat niet gecontroleerd is.'' Voor de betrapte spelers dreigt een schorsing van maximaal twee jaar.

De Mexicaanse bond heeft bij de Concacaf, de federatie voor Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied, een verzoek ingediend om vervangers op te roepen voor de vijf geschorste spelers. De Concacaf heeft dat nog in beraad. Titelverdediger Mexico heeft zich inmiddels gekwalificeerd voor de kwartfinales van de Gold Cup.