LES GETS - Christophe Kern heeft vrijdag de vijfde etappe van het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven. De renner van Team Europcar kwam na een lange rit van 210 kilometer solo boven op de top van Les Gets.

De Deen Chris Anker Sörensen (Saxo Bank) kwam 7 seconden na Kern als tweede over de finish. De Fransman Thomas Voeckler, ploeggenoot van Kern, arriveerde als derde op 9 seconden.

Hij voerde een groep aan met de favorieten, onder wie geletruidrager Bradley Wiggins (Team Sky). De Brit hield stand op de bijna 11,7 kilometer lange slotklim en behield de leiding in het algemeen klassement.

Gesink

Wiggins heeft 1.11 minuut voorsprong op de Australiër Cadel Evans (BMC) en 1.21 op de Sloveen Janez Brajkovic, de winnaar van vorig jaar. Robert Gesink viel ver terug in het klassement. De kopman van Rabobank kwam als 114e binnen met bijna 12 minuten achterstand op Kern.

Rob Ruigh van Vacansoleil wist zich wel redelijk voorin te handhaven op de 25e plek. Hij is de beste Nederlander in het klassement van de Franse rittenkoers op 4.11 van leider Wiggins.

Langste etappe

De langste etappe van de Dauphiné explodeerde op de flanken van Les Gets, waar aan de voet van de col een einde kwam aan de lange vluchtpoging van de Amerikaan Jason McCartney.

De Zwitser Oliver Zaugg was de eerste die bergop demarreerde, twee kilometer voor de top kwam de ontketende Kern over hem heen. Zijn ploegmakker Voeckler deed keurig zijn werk als bewaker van de voorsprong.

Het Critérium du Dauphiné vervolgt zaterdag met een pittige bergetappe naar Le Collet d'Allevard.