ANAMAH - De Grand Prix van Bahrein gaat dit jaar definitief niet door. Het Arabische land staakt de pogingen om terug op de kalender te worden geplaatst.

Dat hebben de organisatoren van de Formule 1-race in de nacht van donderdag op vrijdag bekendgemaakt.

''Hoewel Bahrein dolblij zou zijn geweest om de Grand Prix op 30 oktober te zien doorgaan, is het duidelijk geworden dat de wedstrijd niet door kan gaan en we respecteren dat besluit'', verklaarde directeur Zayed Alzayani van het Sakhir-circuit.

Hij voegde eraan toe dat Bahrein 'in het belang van de sport' niet zal proberen de race dit jaar door te laten gaan. ''Maar we willen zeker een rol in de Formule 1 houden. We kijken er daarom naar uit om de teams, rijders en fans volgend jaar te verwelkomen.''

Politieke onrust

De Grand Prix van Bahrein zou aanvankelijk op 13 maart worden verreden, maar werd geschrapt vanwege de politieke onrust in de Golfstaat.

Vorige week besloot de internationale automobielfederatie FIA de Grand Prix alsnog op de kalender te zetten voor 30 oktober. Daarop kwam echter veel kritiek, onder meer van de teams en rijders, waarbij vooral Mark Webber zich sceptisch toonde.

Rubens Barrichello liet maandag namens de rijders weten dat zij absolute veiligheidsgaranties wilden. De coureurs maakten zich zorgen over hun veiligheid en over de politieke situatie in het land.

Ook waren de renstallen het niet eens met wijziging van de kalender midden in het seizoen. De Grand Prix van India zou worden verplaatst naar 11 december wanneer de race in Bahrein alsnog zou worden ingepland. De eerste race in het Zuid-Aziatische land blijft nu staan op 30 oktober.

Ongepast

De teams noemden een verplaatsing ongepast omdat fans, sponsors en de teams al van alles voor de race in India hebben geregeld.

''We moet je tegen die fans zeggen. Sorry jullie komen naar India, maar wij komen in die periode niet. Dat kun je toch niet maken'', aldus Adam Parr namens de teams.