MONTEVIDEO - Aan het einde van een lang jaar incasseerde het Nederlands elftal woensdag in Montevideo nog bijna een nederlaag.

Luis Suarez deed in de slotfase wat de aanvallers van het dominante Oranje bijna de hele wedstrijd verzuimden, scoren. Even later beloonde Dirk Kuijt zijn formatie echter toch nog voor weer een acceptabel optreden (1-1).

Oranje bleef daardoor ook in de elfde en laatste interland van het seizoen ongeslagen. De formatie liet voor de tweede keer binnen vier dagen zien dat het de afwezigheid van een half elftal aan dragende spelers uitstekend kan opvangen.

Strafschoppen

De wedstrijd werd besloten met een strafschoppenreeks, om de winnaar van de Copa Confraternidad, een beker beschikbaar gesteld door een bedrijf, te bepalen.

Uruguay toonde zich hierin de sterkste, na missers van Robin van Persie en Eljero Elia. Stijn Schaars, Luuk de Jong en John Heitinga scoorden wel.

Zonder de geblesseerde Arjen Robben (lies) combineerde het Nederlands elftal af en toe prachtig door de defensie van Uruguay. Met Ibrahim Afellay op de linkervleugel en Van Persie vlak achter diepe aanvaller Klaas-Jan Huntelaar nam Oranje direct het initiatief.

De verliezend WK-finalist mocht zich uiteindelijk wel aanrekenen dat het vooral voor rust geen enkele fraaie aanval met een treffer wist te bekronen. Huntelaar, Van Persie en ook Afellay konden doelman Fernando Muslera van dichtbij niet passeren.

Ongeoorloofde wapens

Khalid Boulahrouz had als enige moeite met het hoge niveau. De vervanger van de vermoeide Gregory van der Wiel leed veel balverlies en sprong slordig om met de ruimte die hij kreeg.

Omdat Uruguay het positiespel van het Nederlands elftal niet altijd kon ontregelen, koos het af en toe voor ongeoorloofde wapens.

Zo mocht verdediger Diego Lugano scheidsrechter Nestor Pittana uit Argentinië erg dankbaar zijn dat hij na een zware charge op de benen van Van Persie niet met een rode kaart van het veld moest.

Suarez actief

Doelman Tim Krul kwam in zijn tweede interland nauwelijks in de problemen. Hij leek geklopt nadat Luis Suarez in de 25e minuut Edinson Cavani had gevonden. Net als zaterdag tegen Brazilië assisteerde Erik Pieters zijn keeper echter op de doellijn. Even later werd een treffer van Suarez afgekeurd vanwege buitenspel.

Bondscoach Bert van Marwijk gunde na rust Jeffrey Bruma, Stijn Schaars, Hedwiges Maduro en Luuk de Jong speeltijd. Hij leek zich het te kunnen permitteren, totdat Suarez in de 82e minuut alsnog doel trof (1-0).

Kuijt behoedde zijn trainer met een rake kopbal voor een derde nederlaag in bijna drie jaar met Oranje.