BREDA - RBC is woensdagmiddag failliet verklaard. Er is een curator aangesteld.

Een woordvoerster van de rechtbank in Breda heeft dat gemeld.

Het bankroet van RBC zat er al langer aan te komen. De afgelopen week werd nog een uiterste reddingspoging gedaan.

Er was al uitstel van betaling aangevraagd door de Roosendaalse club. RBC had per direct 1,6 miljoen euro nodig om gered te worden.

Schuldeisers

Sinds het uitspreken van de surceance was er geen vooruitzicht dat RBC de schuldeisers een serieus aanbod zou kunnen doen.

Aangezien er geen kans op sanering was is woensdag het faillissement uitgesproken. Dat zegt Hans van Oijen, advocaat van de club, in een verklaring.

Eerder besloot de gemeenteraad van Roosendaal geen gehoor te geven aan het verzoek van RBC om extra steun. Daarna werd het faillissement aangevraagd. Begin mei was er nog vreugde bij de club, omdat het zich wist te handhaven in het betaalde voetbal.

Topklasse

Het faillissement van RBC is mogelijk goed nieuws voor Almere City FC. Die ploeg degradeerde naar de Topklasse, maar kan nu wellicht toch in de eerste divisie blijven. Het bestuur betaald voetbal van de KNVB moet daarover beslissen.

Over de toekomst van het stadion en de plannen om RBC te laten spelen in de Topklasse dan wel plannen om de jeugdopleiding veilig te stellen kunnen op dit moment door de curator noch door de advocaat concrete uitlatingen worden gedaan.

RBC werd in 1912 opgericht als Excelsior. In 1927 kreeg de club de naam Roosendaal Boys Combinatie, kortweg RBC. De Brabanders waren in 1954 van de partij toen het betaald voetbal in Nederland werd ingevoerd.

Bij de algehele sanering in 1971 keerde RBC terug naar de amateurs, maar vanaf 1983 had Roosendaal weer een profclub. RBC bereikte in 1986 de finale van het toernooi om de KNVB-beker, maar moest daarin buigen voor Ajax.

Maaskant

De 'oranjehemden' promoveerden in 2000 onder de toen nog jonge trainer Robert Maaskant via de nacompetitie zelfs naar de eredivisie. De Roosendalers hadden weliswaar een piek in de bezoekersaantallen, maar konden slechts vier wedstrijden winnen.

RBC moest terug naar de eerste divisie, maar promoveerde een jaar later opnieuw. RBC slaagde er vervolgens in vier jaar op het hoogste niveau te blijven.