AMSTERDAM - Zweden blijft Nederland achtervolgen in de strijd om de eerste plaats in kwalificatiegroep E voor het EK van 2012. Dankzij onder meer drie doelpunten van Zlatan Ibrahimovic zetten de Scandinaviërs buurland Finland aan de kant: 5-0.

Omdat Zweden alleen van Oranje verloor staat het na zes duels op vijftien punten. Nederland heeft er drie meer, maar de ploegen ontmoeten elkaar in de laatste speelronde nog in Zweden.

De elf van keuzeheer Erik Hamrén, met Andreas Isaksson (PSV) op doel, waren in Solna veel te sterk voor de tegenvallende Finnen. Bij rust stond er al 3-0 op het scorebord. Kim Källstrom produceerde na elf minuten de openingstreffer.

Daarna scoorde Ibrahimovic drie keer op rij. De eerste twee in de 31e en 35e minuut, de derde kort na de pauze.

En de pas net weer fitte Ibrahimovic was niet eens in de basis begonnen. Na 25 minuten verving de spits van AC Milan Ola Toivonen. De PSV-er was geblesseerd geraakt.

Bajrami

Emir Bajrami van FC Twente, die basisspeler was, zorgde in de slotfase voor het vijfde doelpunt.

Andreas Granqvist van FC Groningen bleef bij Zweden op de bank, net als zijn clubgenoot Tim Sparv bij de Finnen.

Mika Väyrynen (SC Heerenveen) en Niklas Moisander van AZ waren bij de verliezende ploeg wel basiskrachten. Bij Zweden viel Pontus Wernbloom (AZ) in de slotfase nog in voor oud-Feyenoorder Johan Elmander.

Hongarije

Hongarije houdt als nummer drie van deze groep ook nog een kleine kans op plaatsing voor het EK. De Hongaren wonnen dinsdagavond met 3-0 bij San Marino en staat na zeven duels op twaalf punten.

Zoltan Liptak, Imre Szabics en Vladimir Koman zorgden in Serravalle voor de goals. Ook in deze wedstrijd stond een PSV-er op het veld. Balazs Dzsudzsak was er de hele wedstrijd bij aan de kant van de Hongaren.