MONTEVIDEO - Het is nog onzeker of het Nederlands elftal donderdag vanaf Montevideo terug naar Amsterdam kan vliegen. Het vliegverkeer in Zuid-Amerika ondervindt grote hinder van een aswolk.

De wolk is zondag ontstaan na een uitbarsting van de vulkaan Puyehue in het zuiden van Chili.

De vulkaan spoot as tot 10 kilometer de lucht in en de aswolken hebben inmiddels ook Buenos Aires bereikt. Veel vluchten van en naar de Argentijnse hoofdstad werden dinsdag geschrapt.

De autoriteiten van het nabijgelegen Uruguay laten voorlopig vliegtuigmaatschappijen zelf beslissen of ze vanaf Montevideo blijven opereren. Die willen op eigen verantwoordelijkheid zo weinig mogelijk risico nemen.

Scherp in de gaten

Het Nederlands elftal wil donderdag om 15.00 uur (plaatselijke tijd) via Sao Paulo naar Schiphol vliegen. ''Het zou een dag voor de wedstrijd tegen Uruguay alleen over voetbal moeten gaan'', reageerde directeur betaald voetbal Bert van Oostveen.

''Helaas gaat het echter over die aswolk. We houden alles scherp in de gaten en kijken naar de feiten. Op basis daarvan proberen we goed op alles te anticiperen. Veel meer kunnen we niet doen.''

Wrang

Bondscoach Bert van Marwijk hoopt dat hij vrijdag gewoon met zijn selectie op Schiphol arriveert.

''Tot nu toe is het een fantastische trip. Maar het zou wel heel wrang zijn als we later naar huis moeten. Veel jongens hebben hun vakantie gepland. Die willen nog een wedstrijd spelen en er dan even tussen uit. Dat begrijp ik heel goed na zo'n lang seizoen.''

In het nieuwe nummer van het NUsport-magazine, dat nu in de winkels ligt, is een uitgebreide reportage vanuit Zuid-Amerika over het Nederlands elftal te lezen. Het magazine is op dinsdag en woensdag tijdelijk voor slechts één euro online te bestellen.