ROTTERDAM - Jon Dahl Tomasson stopt per direct met voetballen en wordt assistent-trainer van Excelsior. Dat maakte de Deense dinsdagmiddag in stadion De Kuip bekend.

Tomasson kampte het afgelopen jaar met een chronische peesblessure.

Hij wordt bij Excelsior de assistent van hoofdcoach John Lammers. ''Het is nieuw voor me”, aldus de nieuwbakken trainer die in Zeist de trainerscursus volgt.

''Ik heb veel ervaring als voetballer. Dat moet ik proberen over te brengen op de spelers. Daarvoor krijg ik een mooie kans bij Excelsior.''

Volgens de aanvaller is het geen gemakkelijke beslissing geweest om definitief afscheid te nemen als speler. ''Ik heb ook lang de tijd genomen om tot mijn besluit te komen”, aldus de Deen. ''Ik had hier graag als voetballer afscheid genomen.''

De druppel

Tomasson had de laatste weken veelvuldig contact met sportarts Peter Vergouwen. Die meldde dat de Deen nog zeker drie maanden nodig had om fit te worden.

''Maar zelfs dan was het de vraag of ik nog had kunnen spelen”, aldus Tomasson. ''Dat was voor mij de druppel. Op mijn leeftijd is het moeilijk wanneer je een jaar mist, om weer helemaal terug op niveau te komen.”

Tomasson kwam door een slepende blessure al een jaar niet in actie. Hij speelde op het WK in 2010 met Denemarken zijn laatste wedstrijd tegen Japan. Afgelopen seizoen stond hij wel op de loonlijst van Feyenoord, maar speelde geen minuut.

Pijn

''Niet spelen doet pijn", aldus de Deen. ''En op de tribune zitten misschien nog wel meer."

Op 31 juli neemt de Deen officieel afscheid als speler van de club waarmee hij in 2002 onder meer de UEFA-Cup won. In de finale wonnen de Rotterdammers, mede door een doelpunt van Tomasson, met 3-2 van Borussia Dortmund. Volgens Tomasson één van de hoogtepunten van zijn carrière.

De tegenstander van de afscheidswedstrijd is vooralsnog niet bekend.

Hoekstra

Naast Tomasson wordt ook André Hoekstra assistent-trainer. Die had dit seizoen Jong Feyenoord /Excelsior onder zijn hoede.

Excelsior heeft een samenwerkingsverbond met stadsgenoot Feyenoord. Zo hebben de ploegen een gezamenlijke jeugdopleiding en stalt Feyenoord talentvolle spelers bij de Kralingers om ervaring op te doen.