AMSTERDAM - Rocco van Straten is een klein half jaar na afloop van de wereldkampioenschappen snowboarden alsnog beloond met de bronzen medaille op het onderdeel Big Air.

Stone is tijdens de voorjaarsvergadering van de Internationale Ski Federatie (FIS) uit de uitslag geschrapt omdat hij positief heeft getest op het gebruik van cannabis. De Canadees eindigde samen met de Belg Seppe Smits op de gedeelde tweede plaats, maar moet zijn zilveren medaille inleveren.

De FIS wilde dinsdag nog niet bevestigen dat de bronzen medaille naar de Nederlander gaat, maar Van Straten zelf laat aan NUsport weten dat de plak zijn kant op komt.

Prestatie

"Ik werd een week geleden door mijn coach op de hoogte gesteld", zegt Van Straten. "Ik had hem natuurlijk liever rechtstreeks gekregen, maar ik ben hier ook hartstikke blij mee."

"Dat Stone iets doms gedaan heeft doet niets aan mijn prestatie af. Ik heb bij de wereldkampioenschappen in La Molina voor het hoogste gestreden dus ben ik blij dat ik alsnog brons krijg."

Superseizoen

Het toekennen van de mondiale plak is een extra beloning voor Van Straten, die een bijzonder succesvol winterseizoen kende. Als eerste Nederlander ooit zegevierde hij in het Amerikaanse Denver bij een World Cup op het onderdeel Big Air.

"Het is sowieso al een superseizoen voor mij geweest", blikt Van Straten terug. "Het kon al niet stuk en het wordt hier alleen maar mooier van. Ik hoop komend seizoen dit niveau op zijn minst vast te houden en misschien zelfs nog te kunnen verbeteren."