ZÜRICH - Een oud-voetballer, ex-politicus en zanger moeten de wereldvoetbalbond FIFA van advies voorzien om het beschadigde imago wat op te vijzelen.

FIFA-voorzitter Joseph Blatter heeft naast Johan Cruijff ook de Amerikaan Henry Kissinger en de Spaanse operazanger Plácido Domingo gevraagd zitting te nemen in de 'commissie van oplossingen'.

Dat zei de 75-jarige Zwitser maandagavond in een interview met CNN.

Blatter liet vorige week na zijn herverkiezing al weten Cruijff als ideale kandidaat te zien voor de nieuwe commissie, die tevens onderzoek moet doen naar de recente gebeurtenissen bij de FIFA.

De Nederlandse voetballegende, die overigens nog geen ja heeft gezegd, krijgt als het aan Blatter ligt hulp van Kissinger (88, ex-minister van Buitenlandse Zaken in de VS) en de 70-jarige Domingo.

Adviseurs

"Deze mannen zijn geen experts, maar adviseurs", aldus Blatter. "Ze moeten een soort raad van wijze mannen gaan vormen. Dat zullen de leden van mijn uitvoerend comité niet leuk vinden, want die denken dat al te zijn.

Plácido Domingo en Kissinger zijn trots dat ze hier onderdeel van mogen uitmaken. Sommige mensen zeggen dat Kissinger een oude man is, maar hij is een heel wijze man."

Corruptie

Rondom de herverkiezing van Blatter gonsde het van de geruchten over corruptie en omkooppraktijken binnen de FIFA. Zo zou de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar onreglementair zijn verlopen.

Volgens Blatter moeten Cruijff en consorten daarnaar kijken. "Als de 'commissie van oplossingen' of de ethische commissie de indruk heeft dat ze iets moeten doen, laten zij dan dat besluit nemen."

Lees alles over de crisis bij de FIFA op de special van NUsport