ROTTERDAM - Feyenoord gaat een 'hete' zomer tegemoet. Het al maanden sluimerende conflict met de onafhankelijke supportersvereniging (FSV) is maandag bij de nummer tien van het afgelopen seizoen tot een uitbarsting gekomen.

Het bestuur van de FSV, waarbij ruim 20.000 fans zijn aangesloten, heeft het vertrouwen opgezegd in de directie en de raad van commissarissen.

Dit besluit wordt volgens de FSV gedragen door de zogenoemde Varkenoordgroep, een kritische en breed samengestelde afvaardiging van aanhangers uit alle geledingen.

Open Brief

In een Open Brief die maandag via internet op verscheidene fora en websites werd verspreid, licht het FSV-bestuur de opmerkelijke stap toe.

Het vertrouwen is opgezegd wegens het jarenlang gevoerde wanbeleid door de directie en het onvoldoende uitoefenen van het toezicht op dit beleid door de rvc, zo liet de FSV weten.

Afgrond

''Onze club is in een financiële, organisatorische en sportieve afgrond gestort waarvan de gevolgen nog jarenlang voelbaar zullen zijn.''

De Open Brief is maandag ook in De Kuip afgeleverd ter attentie van de gewraakte clubleiding. ''De inhoud spreekt voor zichzelf, we geven voorlopig geen aanvullend commentaar'', zei Eric van Dorp, de woordvoerder van het FSV-bestuur. ''We willen eerst wachten op een officiële reactie van Feyenoord. Dat lijkt ons wel zo netjes.''

Feyenoord-gevoel

Volgens de FSV ontbreekt aantoonbaar het echte Feyenoord-gevoel binnen de organisatie en is zelfs sprake van een minachting van alle supporters.

Het recente opstappen van de voorzitter en secretaris van de nieuwe vereniging Supporters steunen Feyenoord, die met financier en rvc-lid Pim Blokland geld ophaalt om de financiële nood te verminderen, is volgens de FSV een direct gevolg van het gevoerde clubbeleid.

Klachten serieus

''Ik weet zeker dat het bestuur onze klachten serieus zal nemen. Als ze dat niet doen, hebben ze er nog een probleem bij'', betoogde Van Dorp.

De FSV wil dat Feyenoord weer door capabele bestuurders zal worden geleid, die met respect voor de clubcultuur een in alle opzichten gezonde (topsport-)organisatie neerzet.

Vooralsnog schort de omvangrijke supportersvereniging alle activiteiten bij de Rotterdamse volksclub op. ''De tijd van overleg, compromissen en poldermodellen is voorbij.''

Reactie Feyenoord

Het bestuur van Feyenoord betreurt het ten zeerste dat de FSV maandag het vertrouwen heeft opgezegd in de directie en de raad van commissarissen. Volgens de clubleiding komt dit besluit evenwel niet als een totale verrassing.

''Het bestuur van de FSV heeft zich jarenlang als een constructieve gesprekspartner opgesteld'', reageerde het bestuur op de website van de Rotterdamse volksclub.

''De laatste maanden werd echter al nadrukkelijk de kant van en aansluiting bij een kleine groep aanhangers gekozen die al langer de mening is toegedaan dat bij de club weinig tot niets deugt.''

Eisenpakket

Volgens de clubleiding heeft de FSV op een breuk aangestuurd door zich recentelijk achter een nogal ingrijpend eisenpakket uit januari 2011 van de zogenoemde Varkenoordgroep te scharen.

''Feyenoord hecht zeer veel waarde aan een goede relatie met alle supporters. De clubleiding moet echter in staat blijven het eigen beleid te bepalen.''