AMSTERDAM - Lars Boom heeft zijn leiderstrui in de Critérium du Dauphiné maandag verloren. De renner van Rabobank kon het tempo van het uitgedunde peloton niet volgen op de klim naar Saint-Pierre-de-Chartreuse, het sluitstuk van de eerste etappe.

De etappe werd gewonnen door de Belg Jurgen Van den Broeck, die solo de meet passeerde. Alexandre Vinokoerov, zondag tweede in de proloog, finishte in de groep der favorieten en neemt de leiderstrui over van Boom.

Rob Ruijgh van Vacansoleil werd knap achtste. Robert Gesink moest de favorieten al vroeg laten gaan en verspeelde twee minuten. Ook Ivan Basso stelde teleur; de Italiaan loste als een van de eerste coureurs en verloor minuten.

Lange vlucht

De eerste rit in lijn stond in het teken van een lange vlucht van drie renners. De Belg Sven Vandousselaere, de Colombiaan Leonardo Duque en Vincent Jérôme uit Frankrijk kregen een maximale voorsprong van zo’n zes minuten.

Uitzicht op de ritzege kregen ze nooit, omdat in het peloton Rabobank het tempo bepaalde om de leiderstrui van Boom te verdedigen.

Aanval Voeckler

Vlak voor de beklimming naar Saint-Pierre-de-Chartreuse werden de vluchters gegrepen en kon het spel om de ritzege en de leiderstrui beginnen.

Nadat een aanval van Thomas Voeckler mislukte, reed Van den Broeck weg uit de groep der favorieten. De Belg deelde de klim goed in en hield knap stand. Joaquim Rodriguez werd tweede op zes seconden, voor Cadel Evans.

Klassement

Het is voor Van den Broeck de eerste zege sinds hij triomfeerde in de eendagskoers Zellik-Galmaarden in 2003. In het klassement bezet de Belg op vijf seconden van Vinokoerov de tweede plaats. Evans staat op zeven seconden van de Kazak derde.

De tweede rit voert het peloton dinsdag over 179 kilometer naar Lyon. Het vlakke parcours leent zich voor een massasprint.