AMSTERDAM - David Howman, de voorzitter van de mondiale dopingwaakhond WADA, adviseert Alberto Contador om dit jaar de Ronde van Frankrijk te laten schieten.

De 28-jarige klimmer mag deelnemen aan de Tour nu de uitspraak van het sporttribunaal CAS in zijn dopingzaak niet voor medio juli wordt verwacht.

Wordt Contador bestraft voor zijn positieve test op clenbuterol in de Tour van 2010, dan verliest hij naast zijn eindzege in die ronde mogelijk ook de resultaten die hij sindsdien boekte, waaronder de eerste plaats in de Giro d’Italia en een nog te behalen notering in de Tour van 2011.

“Juridisch staat niets een optreden in de Tour hem in de weg, maar ik zou hem niet aanraden deel te nemen”, laat Howman weten aan Cyclingnews.

“Wij hebben de beslissing om de zaak uit te stellen niet aangevochten, omdat voor ons maar één ding telt: dat het recht zegeviert. Nu willen we dat het CAS in alle rust zijn werk doet, we zullen ze geen druk opleggen.”

Tourdeelname

Als Contador wordt vrijgesproken, worden de regels betreffende clenbuterol wellicht aangepast. “We verzamelen data op alle continenten, los van de zaak-Contador. Na de uitspraak van het CAS voeren we overleg over wat we gaan ondernemen.”

Contador heeft nog geen beslissing genomen over zijn Tourdeelname. De renner van Saxo Bank wil eerst bijkomen van de inspanningen in de Giro d’Italia voor hij beslist of hij op zaterdag 2 juli aan de start komt.