ROOSENDAAL - In plaats van het verwachte faillissement heeft de noodlijdende club RBC Roosendaal maandag bij de rechtbank uitstel van betaling aangevraagd. Dat maakte advocaat Hans van Oijen bekend.

Het verzoek om surseance van betaling betekent dat de Roosendaalse club voorlopig afziet van de eerder aangekondigde faillissementsaanvraag.

''De surseance is een noodgreep om wat lucht te krijgen", legt Van Oijen uit. ''Schuldeisers wilden vandaag al spullen bij de club ophalen. De uitgesproken surseance voorkomt dat."

Sponsors die een ultieme poging ondernemen RBC alsnog te behouden voor het betaalde voetbal, hebben door het uitstel eveneens iets meer tijd gekregen.

Geen reddingsplan

Van Oijen spreekt echter tegen dat de club door de 'nieuwe' situatie gered lijkt. ''De situatie blijft verder ongewijzigd", aldus de advocaat. ''Er staat vooralsnog nog geen reddingsplan op papier. Ook heb ik nog geen bedragen gezien. Ik omarm elk initiatief. Maar vooralsnog is er niets concreet."

De aandeelhoudersvergadering van NV RBC Roosendaal besloot vorige week het faillissement van de club aan te vragen.

Door de surseance blijft RBC voorlopig in bezit van de betaaldvoetballicentie. Die zou bij een faillissement direct zijn vervallen. Volgens Van Oijen heeft RBC 1,6 miljoen euro nodig om gered te worden. Sponsoren doen een ultieme poging de club aan dat geld te helpen.

Almere City FC

Almere City FC houdt de ontwikkelingen bij RBC nauwlettend in de gaten. De club degradeerde als nummer achttien naar de Topklasse, maar mag bij een faillissement van RBC mogelijk toch in de Jupiler League blijven.

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB moet daarover beslissen. Volgens de regels kan ook surseance van betaling al reden zijn om de licentie van de club in te trekken.

Mocht de licentiecommissie besluiten die procedure te starten, dan worden eerst het bestuur betaald voetbal van de KNVB en de Centrale Spelersraad (CSR) om advies gevraagd. De CSR heeft dan twee weken de tijd om de commissie te adviseren. Dat advies is overigens niet bindend.

De licentiecommissie buigt zich op korte termijn over de kwestie.