AMSTERDAM - De geschorste vice-voorzitter van de FIFA Jack Warner heeft het dreigement ingetrokken dat hij met onthullingen komt die 'een voetbaltsunami veroorzaken die de FIFA en de wereld zal meesleuren'.

Op last van zijn advocaten zegt Warner voorlopig zijn mond te houden.

Warner zou samen met Mohamed Bin Hammam, de aanvankelijke tegenkandidaat van de intussen herkozen FIFA-baas Sepp Blatter, geprobeerd hebben stemgerechtigde leden uit het Caribisch gebied om te kopen zodat Qatar het WK 2022 toegewezen kreeg.

Warner blijft ontkennen, maar is voor dat vergrijp net als Bin Hammam geschorst.

Omkoping

Warner, die tevens minister van werk en transport is in Trinidad en Tobago, maakte wel al een e-mail openbaar waarin FIFA's secretaris-generaal Jérôme Valcke suggereerde dat Bin Hammam het WK 'gekocht' had voor Qatar.

De ethische commissie van de wereldvoetbalbond onderzoekt de vermeende omkopingszaak en ondervraagt in dat kader ook Warner.

''Ik was van plan om meer te vertellen over deze zaak'', zei Warner zondag in Trinidad. ''Maar volgens mijn juridische adviseurs kan ik dat op dit moment beter niet doen. Daar houd ik me aan.''

Niets gestolen

Oppositiepartijen in Trinidad en Tobago riepen Warner op zijn ministersfunctie neer te leggen.

Dat weigert hij. ''Ik heb niets gestolen, niemand iets gegeven en snap niet waar dit alles op is gebaseerd. Bovendien heeft mijn functie bij de FIFA nooit mijn werk voor de overheid van Trinadad gekruist.''