Sepp Blatter mag nog vier jaar opperhoofd van de FIFA blijven. Mooi zo, want een onberispelijke, integere FIFA, dat willen we toch niet?

Mijn favoriete moment tijdens de persconferentie van Blatter, nadat hij de buitengewoon spannende verkiezingen om het FIFA-voorzitterschap met klinkende cijfers van zichzelf had gewonnen, was zijn reactie op de eerste kritische, suggestieve vragen van journalisten, over corruptie en omkoping enzo.

Elke zichzelf respecterende boef heeft in zo’n geval zijn reactie al geoefend voor de badkamerspiegel: verontwaardigde kop trekken, zeggen dat je je niet in de beschuldigingen herkent (en dat er bovendien geen reden is om zo onvriendelijk te doen) en daarna de tegenaanval inzetten.

Sfeer bederven

Hoor eens, meneer de journalist, riposteerde Blatter. Op dit soort vervelende, ongezellige vragen ga ik niet eens ántwoorden. We zijn hier even mijn herverkiezing aan het vieren, ja? Die spreekt trouwens voor zichzelf. Gaat u maar ergens anders de sfeer bederven.

Doen alsof je boven de kritiek staat (terwijl dat niet zo is) en aan niemand iets uit te leggen hebt (terwijl dat wel degelijk zo is); ook dát zijn tactieken waarvan geboefte zich vaak bedient zodra de tegenwind stevig wordt.

In de Volkskrant deelde Blatter die dag een buitenlandpagina met generaal Ratko Mladic, die voor het Joegoslavië-tribunaal op vergelijkbare wijze de beschuldigingen had gepareerd: hij vond ze 'monsterlijk', hoorde ze voor het eerst en vroeg de rechters aardig te zijn voor de 'oude, zieke man' die hij is. Als de compositie van die pagina een bewussie van de redactie was, vind ik het een goeie.

Genocide

Ik beweer overigens niet dat Blatter net zo’n schurk is als Mladic. Oh nee. Sepp is een Zwitser. Die voeren geen oorlog. Neutraal als een malle.

De kans dat een Zwitser zich ooit schuldig maakt aan genocide lijkt me even groot als de kans dat de WK alpineskieën nog eens in Soedan plaatsvindt.

Blatter heeft het adagium ‘voetbal is oorlog’ eigenhandig veranderd in ‘voetbal is handel’. Het valt niet uit te sluiten dat hij daarom zijn zinnen heeft gezet op de Nobelprijs voor de Vrede. De heren van het Noors Nobelcomité kunnen waarschijnlijk binnenkort een ‘vrij te besteden’ schenking tegemoet zien.

In zijn dankwoord werkte Blatter keurig het lijstje van politiek wenselijke emoties af: een eetlepel schuldbewustzijn ('Ik ben niet kordaat genoeg geweest'), een scheutje zelfmedelijden ('We zijn hard geraakt'), een snufje vroomheid ('Als God mij het leven, de kracht en de energie geeft...') en een halve liter strijdlust ('We gaan de FIFA weer op de juiste koers brengen, in helder water').

Lastige elementen

Ach, ergens voelt het wel vertrouwd, een FIFA-baas die gezellig een beetje rond rommelt: ‘vrij te besteden’ stortinkje doen, spiegeltjes en kraaltjes naar armlastige Afrikaanse bonden sturen, WK’tje verkopen aan wat rijke jongens uit Qatar, lastige elementen met een te grote mond uit de organisatie werken.

En als er beschuldigingen komen, laat je je gewoon even screenen door de ‘ethische commissie’ van de FIFA zelf. “Ik kan u tot mijn vreugde melden dat ik geheel zuiver ben. Integer, rechtschapen, kreukloos en betrouwbaar. Vraag maar aan onze ethische commissie. Die kon niet anders concluderen, zullen we maar zeggen.”

Eén ding moet je Blatter nageven: humor heeft hij wel. Meteen na zijn herverkiezing kondigde hij aan dat hij de ideale man wist om ten strijde te trekken tegen corruptie, fraude en machtsmisbruik binnen de FIFA: Johan Cruijff.

Detective

Johan Cruijff! Hoe verzint iemand dat? Ik vind het eerlijk gezegd al wonderlijk genoeg dat men bij Ajax een groot bestuurder en commissaris in de beste man ziet, maar als het aan Blatter ligt, gaat hij er ook nog een baantje als detective naast doen, samen met de 88-jarige Amerikaans ex-politicus Henry Kissinger.

Cruijff en Kissinger, speurend en strijdend tegen het Kwaad, als de interne Bassie en Adriaan van de FIFA, het is een prachtig beeld. De corrupte elementen zullen zich ernstige zorgen maken. “Drrrrommels, drrrommels!”