AMSTERDAM - Arantxa Rus en Thomas Schoorel hebben dankzij hun goede prestaties op Roland Garros een forse sprong gemaakt op de wereldranglijst. Beide Nederlanders staan op de drempel van de top honderd.

Rus stijgt op de maandag gepubliceerde WTA-lijst van de 114e naar de 101e plaats. De Monsterse haalde in Parijs de derde ronde.

Voldoende voor directe plaatsing voor Wimbledon is dat overigens niet. Omdat het meetmoment voor het grastoernooi al eerder plaats had, hoopt Rus dat de organisatie haar vanwege haar zege op Kim Clijsters een wildcard gunt.

Schoorel, die in Parijs via de kwalificaties het hoofdtoernooi bereikte en in de tweede ronde tegen Stanislas Wawrinka zijn eindstation kende, staat op de ATP-lijst nu 102e. Zijn vorige positie was 108e.

Haase en De Bakker

Robin Haase daalt enkele plaatsen. Hij kwam net als Schoorel tot de tweede ronde op de grandslam en verruilt plek 54 voor plaats 59.

Thiemo de Bakker zakt flink. De Westlander moet zijn nederlaag in de eerste ronde tegen Novak Djokovic bekopen met negen plaatsen verlies. De Bakker is nu de mondiale nummer 80, terwijl hij voor Roland Garros nog 71e stond.

Michaëlla Krajicek haalde het hoofdtoernooi van Roland Garros niet. Ze is nu de mondiale nummer 163, waar ze eerst 154e stond.

In de top van het klassement bij de mannen verandert niets. Rafael Nadal behoudt de leiding, terwijl Novak Djokovic en Roger Federer respectievelijk tweede en derde blijven.

Na Li

Bij de vrouwen is Caroline Wozniacki nog steeds de nummer één, ondanks haar eliminatie in de derde ronde op Garros. In de top tien deed Na Li door haar zege in Parijs goede zaken.

De Chinese toernooiwinnares gaat van plek zeven naar vier. Verliezend finaliste Francesca Schiavone zakt twee plaatsen en bezet nu de zevende stek.