AMSTERDAM - Chelsea zal zich deze week tot de Turkse voetbalbond wenden met het verzoek om de onderhandelingen te openen met Guus Hiddink.

Volgens The Guardian is de 64-jarige Achterhoeker de belangrijkste kandidaat om de vorige maand ontslagen Carlo Ancelotti op te volgen als manager.

Hiddink heeft een contract tot medio 2012 als bondscoach van Turkije. Na afloop van de 1-1 remise tegen België van vrijdag zei hij niet te kunnen garanderen dat hij op 2 september tegen Kazachstan weer op de bank bij Turkije plaatsneemt.

Zijn zaakwaarnemer Cees van Nieuwenhuizen zei zondag echter dat Hiddink met ‘absolute zekerheid’ het Turkse team zal leiden in de volgende EK-kwalificatieduels.

Oliemiljardair

Chelsea is er veel aan gelegen om Hiddink in te lijven: eigenaar Roman Abramovitsj wil de Turkse bond naar verluidt voor enkele miljoenen euro’s schadeloos stellen. Voor de eerste training op maandag 4 juli moet de nieuwe manager bekend zijn.

De Russische oliemiljardair ziet in Hiddink de man die Chelsea naar de zege in de Champions League kan loodsen na de mislukte Europese veldtochten onder leiding van Claudio Ranieri, José Mourinho, Avram Grant, Luiz Felipe Scolari en Ancelotti.

In het voorjaar van 2009 loodste Hiddink als interim-manager de Londenaren bijna naar de finale van het kampioenenbal; FC Barcelona legde Chelsea destijds in de halve eindstrijd over de knie.