LEEK - De Nederlandse volleyballers hebben zondag in de tweede thuiswedstrijd in de European League een eenvoudige overwinning behaald.

Het team van bondscoach Edwin Benne was in het Groningse Leek na vijf kwartier klaar met Griekenland, dat twintig plekken lager op de wereldranglijst staat dan Oranje: 25-11 25-19 27-25.

Een dag eerder had Nederland het in de eerste confrontatie met de Grieken nog een stuk moeilijker: 3-2 (25-19 23-25 25-18 21-25 15-11).

Oranje blijft door de twee zeges in de race voor de finale van de European League van volgende maand in Slowakije. Naast het gastland mogen daar de drie groepswinnaars aan meedoen.

Nederland lijkt met Spanje uit te moeten maken wie poule B wint. Beide landen staan na vier duels op drie overwinningen.

Jongelingen

Benne startte tegen de Grieken met de jongelingen Nimir Abdelaziz, Sjoerd Hoogendoorn, Floris van Rekom en libero Dirk Sparidans. Zij kregen ondersteuning van 'routiniers' Rob Bontje, Jeroen Rauwerdink en Tije Vlam.

De eerste set was haast een formaliteit. Tot 5-5 konden de Grieken meekomen, daarna ging bijna elk punt naar Oranje. Vlam had met een lange serveerreeks een groot aandeel in de setwinst. Ook in de tweede set bleek het kwaliteitsverschil te groot, al was de vernedering wat minder groot dan in het eerste bedrijf.

Benne, die ook gebruik maakte van invaller Jasper Diefenbach, zag dat zijn team het daarna wat lastiger kreeg. Griekenland had bijna de gehele derde set de leiding.

Op het moment dat het moest, bij een achterstand van 23-21, sloeg Nederland met enkele belangrijke punten alsnog toe. Na eerst zelf twee setpunten overleefd te hebben, maakte Rauwerdink op 26-25 het beslissende punt.

Minder wisselvallig

''Het was een stuk minder wisselvallig dan zaterdag'', zei Benne na afloop. ''Toen legden de Grieken onze zwakheden bloot. Nu was het een duidelijke overwinning.''

Nederland vervolgt de European League volgend weekeinde in Rotterdam met een dubbele confrontatie tegen Oostenrijk. De thuisduels met Spanje zijn op 9 en 10 juli. Oranje won de European League in 2006, toen het team nog onder leiding stond van Peter Blangé.

In 2008 eindigde Nederland vervolgens als tweede. Na een avontuur van twee jaar in de prestigieuze World League doet Nederland nu voor het eerst weer mee aan de European League.