AMSTERDAM - Rafael Nadal heeft voor de zesde keer in zijn loopbaan het grandslamtoernooi van Roland Garros op zijn naam geschreven. De Spaanse nummer één van de wereld was in de finale in vier sets te sterk voor Roger Federer; 7-5, 7-6 (3), 5-7 en 6-1.

Door de zege evenaart Nadal het aantal overwinningen op Roland Garros van de Zweed Björn Borg. Daarnaast slaat hij de aanval van Novak Djokovic, die in de halve finale sneuvelde tegen Federer, op zijn nummer één positie voorlopig af.

De Spanjaard begon stroef aan de partij. Dat kwam vooral door het sterke spel van Federer, die lange tijd op de winst in de eerste set leek af te stevenen. De Zwitser brak de service van Nadal in de tweede game en hield de voorsprong lang vast. Hij kreeg zelfs meerdere kansen om een tweede break voorsprong te nemen.

Keerpunt

Daarbij zat ook een setpunt. Een prachtige dropshot van de zestienvoudige grandslamkampioen leek de winst in het eerste bedrijf zelfs veilig te stellen, maar de bal landde net buiten de lijnen.

Het bleek een keerpunt in de wedstrijd te zijn. Tot dan toe was het spelbeeld enigszins eentonig. Nadal begon veel sterker te spelen waardoor de ene na de andere mooie slagenwisseling elkaar opvolgde.

De Spanjaard wist dankzij een paar prachtige winners de break voorsprong van Federer ongedaan te maken en slaagde er bij een 5-5-stand in wederom door de service van de Zwitser heen te gaan. Vooral het feit dat hij praktisch geen onnodige fouten meer maakte, zorgde ervoor dat Nadal alsnog de eerste set wist binnen te slepen.

Regen

Het verzet van Federer leek daarna gebroken. De Zwitser kon in die fase niet mee met het hoge niveau van Nadal en moest voor de derde game op rij toezien hoe zijn opponent door zijn opslag heenging. Hij wist zich echter te herpakken en maakte de vroege break weer ongedaan.

De twee topspelers maakten er een uiterst boeiende partij van. De setwinst leek zo goed als zeker voor Nadal toen hij de Zwitser nogmaals brak en een setpunt kreeg. Het weer speelde hem echter parten.

Na een korte regenpauze kwam Federer weer langszij en moest een tiebreak alsnog de beslissing brengen. Daarin liet Federer het aan het begin flink lopen waardoor de Spanjaard zijn tweede van vier setpunten kon benutten.

Publiek

Een mindere opslagbeurt halverwege de derde set werd de Zwitser bijna fataal. Doordat de scherpte bij Federer tijdelijk ontbrak kon Nadal op love door de service van zijn opponent heen. De game erna werd het serviceverlies echter meteen weer ongedaan gemaakt.

Het publiek was duidelijk op de hand van de Zwitser en stond op de banken toen hij de Spanjaard nogmaals zijn servicebeurt afhandig maakte en daarmee de set veiligstelde. Federer slaagde er echter niet in die lijn doortrekken.

Aan het begin van de vierde set liet hij een breakkans onbenut waardoor Nadal in de derde game de beslissende break kon plaatsen. Dit keer hield de gravelspecialist de voorsprong wel vast waardoor hij na iets meer dan 3,5 uur spelen de wedstrijd met succes uitserveerde.