BARCELONA - Casey Stoner heeft zondag de Grote Prijs van Catalonië gewonnen. De Honda-rijder bleef in de MotoGP-klasse de Spanjaard Jorge Lorenzo en de Amerikaan Ben Spies voor.

Stoner zegevierde eerder al in Qatar en Frankrijk. In de WK-stand naderde de Australiër klassementsleider Lorenzo tot op zeven punten.

De Italiaan Marco Simoncelli mocht in Catalonië vanaf poleposition starten, maar hij verprutste zijn start. Simoncelli veroorzaakte tijdens de vorige GP, in Frankrijk, een ongeluk waarbij de Spanjaard Dani Pedrosa zijn sleutelbeen brak.

Sindsdien ontving de Italiaan bedreigingen van Spaanse motorsportfans en voelde hij zich genoodzaakt om bodyguards in te huren. Dat rumoer deed hem zondag duidelijk geen goed. Simoncelli moest direct de leiding afstaan en eindigde de race uiteindelijk als zesde.

Inhaalactie

Lorenzo mocht een ronde het veld aanvoeren, waarna Stoner met een inhaalactie het commando overnam. Alhoewel de Spanjaard aanvankelijk nog in het wiel kon blijven van de Australiër, creëerde Stoner binnen enkele ronden een voorsprong die hij niet meer uit handen gaf.

Bij de finish bedroeg het verschil tussen beide kemphanen ruim 2 seconden. Veelvoudig wereldkampioen Valentino Rossi eindigde als vijfde.

"Vooral in die laatste bocht was het erg glad, maar ik bleef gelukkig overeind'', sprak Stoner. ''Dit is een belangrijke zege."